Home

Achtergrond 530 x bekeken

VWA komt met voorlopige limiet antibiotica restanten

De Voedsel en Waren Autoriteit vindt dat mengvoeders maximaal 2,5 procent van de gebruikelijke therapeutische dosering antibiotica mogen bevatten.

Dit staat in een advies van het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (Buro) van de autoriteit. Antibiotica kunnen in mengvoer terecht komen via versleping. Mengvoeders die worden geproduceerd in een productielijn waarop eerder gemedicineerde voeders zijn geproduceerd, kunnen in principe verontreinigd raken met restanten antibiotica die nog in de productielijn aanwezig waren.

Buro onderzocht wat in verband hiermee acceptabel kan zijn. Dit mede uit oogpunt van de resistentieproblemen. Er is onder meer onderzoek gedaan bij kippen met verschillende lage concentraties antibiotica en met de Escherichia coli als referentiebacterie. Uit het onderzoek bleek dat de E.Coli niet resistent werd van blootstelling aan 2,5 procent van de therapeutische concentratie antibiotica. Het gebruik van gemedicineerde voeders in de veehouderij staat ter discussie. Mengvoerbedrijven streven naar minimalisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.