Home

Achtergrond 342 x bekeken

VWA is illegale handel diermeel op het spoor

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is onlangs een groot onderzoek begonnen naar verboden internationale handel in dierlijke eiwitten.

Bij het onderzoek zijn zowel Nederlandse handelaren betrokken als handelaren uit andere Europese lidstaten. Het gaat om de export naar landen buiten de EU van verwerkte dierlijke eiwitten van herkauwers. Dat is op grond van Europese regels, die zijn opgesteld na de BSE-crisis, verboden. Daarnaast worden ook verwerkte dierlijke eiwitten van andere dieren geëxporteerd naar derde landen. Daarvoor zijn echter aparte handelsafspraken nodig, en ook dat is niet altijd het geval.

De VWA is de illegale handel op het spoor gekomen bij een lopend opsporingsonderzoek bij producenten van en handelaren in dierlijke eiwitten. De handelsstromen lopen deels via Nederlandse handelaren en deels via handelaren in andere lidstaten, die dan de uitklaring van de producten verzorgen, schreef staatssecretaris Henk Bleker (ELI) onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.

Om het onderzoek niet te frustreren wil noch de VWA, noch het ministerie van ELI in dit stadium nadere mededelingen doen, bijvoorbeeld over de omvang van de illegale handel of over de betrokken bedrijven.

Volgens Bleker is de volksgezondheid door de illegale handel niet in het geding. Waar sprake is van bijgemengd diermeel van herkauwers zou dat afkomstig zijn van karkassen die geschikt zijn voor menselijke consumptie, die vrij zijn van BSE-materiaal en die de vereiste hittebehandeling hebben ondergaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.