Home

Achtergrond 6 reacties

VVD wil productschappen afschaffen

De VVD wil met een Kamermotie de sluiting van product- en bedrijfschappen afdwingen.

Dat heeft Kamerlid Charley Aptroot vanmiddag aangekondigd in een Kameroverleg met minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aptroot ijvert al jaren tegen de schappen, die hij vanmiddag een "dwangstelsel" noemde. Of de nog in te dienen motie wordt aangenomen is nog onduidelijk. Er is wel een Kamermeeerderheid van VVD, PVV, SP en D66 die kritisch is op de schappen, maar die schrikt er mogelijk voor terug het radicale voorstel van de VVD te steunen.

VVD-minister Kamp sprak zich krachtig tegen het voorstel van zijn partijgenoot. Afschaffen van de schappen zou ernstige consequenties hebben voor ondernemers met name in de agrarische sector. De taken van de schappen zouden voortaan door de rijksoverheid overgenomen moet worden, en dat past helemaal niet in de afslankoperatie die daar plaats vindt.

Kamp stelde voor om de productschappen in voorjaar van 2012 aan een nieuw politiek oordeel te onderwerpen. Daarin kunnen de draagvlakonderzoeken van de schappen en een evaluatie van de instellingswet van de productschappen worden meegenomen. Die onderzoeken en de evaluatie worden in 2011 gehouden. Kamp vindt dat het per slot aan de aangesloten ondernemers is om over het voortbestaan van een schap te beslissen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  Scheelt mij een bult geld, wat ik wel beter kan gebruiken. Afschaffen dus.

 • no-profile-image

  Zents

  verstraten, ben het met je eens, goed nadenken en regelen wat echt niet anders kan. Daarna zo snel mogelijk opzouten met die handel.
  400 euro voor jou mischien, ik moet jaarlijks enige tienduizenden overmaken en lang niet alleen voor het dierziektefonds.

 • no-profile-image

  NVAF

  Het kon niet langer uitblijven. De politiek is er nu ook van overtuigd dat de verplichte heffingen aan Productschappen niet meer van deze tijd zijn. De Productschappen zijn een achterhaalde vorm van afgedwongen collectiviteit en leiden tot steeds verder afnemende posities van onze bedrijven en sectoren op de wereldmarkt. De stichting Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) verkondigt dit al ruim 7 jaar en voert een felle strijd om te komen tot economische welvaart voor de Nederlandse Agrarische ector. Lees meer op www.agrarischmanifest.nl . Het is bijna zover dat we in vrijheid kunnen gaan ondernemen en zelf kunnen kiezen wie wij onze belangen willen laten behartigen of dat we dat zelf doen! Zegt het voort tegen uw collega's en steun ons

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Zou het dan toch nog gebeuren het afschaffen van de productschappen. Ik ben er een groot voorstander van en laatst nog maar eens bevestigd door de vertrekregeling voor de oud voorzitter Ramekers. Nog een toevoeging :eerst zien dan geloven.

 • no-profile-image

  John

  Mooi staaltje dictatuur van de overheid, laat de sector zelf bepalen (via de draagvlaktoets) of er behoefte is aan productschappen. Bovendien is het een beetje pot verwijt de ketel. Als iemand de ondernemers op kosten jaagt, dan is het de overheid wel. Bovendien kunnen ondernemers via hun vertegenwoordigers zelf bepalen hoe hoog de heffing is en waar dit aan besteedt wordt. Daar hoef je bij de belastingdienst niet mee aan te komen.

 • no-profile-image

  verstraten

  alhoewel ook de vertrekregeling van ramekers tenenkrommend is zal er naar mijn mening wel voordat de productschappen zomaar overboord worden gegooid een alternatief moeten zijn wat ervoor zorgt dat bepaalde zaken die in het algemeen belang georganiseerd worden ook collectief betaalt worden. Dat kunnen we niet alleen aan lto, nmv, nvv etc overlaten want meelifters hebben we in elke sector al teveel. voor een gemiddeld melkveebedrijf praten we over 400 euro.
  diegene die het hardst om afschaffen kennen meestal maar één belang en dat is eigenbelang. en dan wel op korte termijn

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.