Home

Achtergrond

VVD wil opheldering over plannen ontpoldering

De VVD-statenfractie in Zuid-Holland wil opheldering over het standpunt van de provincie over mogelijke ontpoldering van de 120 hectare grote Leenherenpolder.

Statenlid Willen Topper (VVD) vraagt de gedeputeerden om hun recente uitspraken over het mogelijk niet doorzetten van de ontpoldering in de Zuid-Hollandse Staten te bevestigen. Gedeputeerden Asje van Dijk en Govert Veldhuijzen hebben bij een bezoek aan het gebied gezegd dat ze de ontpoldering niet door zullen drukken als de gemeenteraad van de gemeente Korendijk, waar de polder bij hoort, tegen blijft. Daar regeert een coalitie van CDA, VVD en Gemeentebelangen. Het CDA en de VVD in de gemeente zijn tegen en willen recreatie plus agrarisch natuurbeheer in plaats van onder water zetten. Ook de SGP lijkt in die richting te neigen.

Op 14 december stemt de gemeenteraad van Korendijk over de kwestie. Als die tegen is, lijkt onder water zetten definitief van de baan. Ook het lot van de 400 hectare grote Zuiderdieppolder, op het aan de andere kant van het Haringvliet gelegen Goeree-Overflakkee, staat ter discussie.

Ook daar woont een aantal boeren, vooral akkerbouwers, die in hun economische bestaan worden getroffen door plannen van de provincie om het gebied onder water te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.