Home

Achtergrond 165 x bekeken

Uitvoer naar Rusland stijgt ondanks importmaatregel

De uitvoer van Nederlandse groente en fruit naar Rusland is in september met 34 procent gestegen ten opzichte van september 2009.

Dat is opmerkelijk, omdat Rusland de Nederlandse fytosanitaire certificaten van de dienst KCB niet meer erkent. In september ging 5.646 ton naar Rusland, tegen 4.205 ton in 2009 in de maand september. De exporteurs slagen er dus in om andere wegen te vinden voor fytosanitaire inspecties van handelspartijen. Het KCB heeft sinds augustus een onderzoek lopen onder exporteurs welke uitvoerwegen wordt gevonden.

Eerder werd al bekend dat Belgische havens meer Nederlandse partijen registreren. Ook wordt nogal eens gekozen voor inspecties in Baltische staten. Ook stelde KCB eerder dat nog altijd certificaten afgegeven worden. Deze worden tijdens het uitvoerproces omgezet in buitenlandse certificaten.

Nederland is in onderhandeling met Rusland over verbeteringen in het fytosanitaire controleproces.

Of registreer je om te kunnen reageren.