Home

Achtergrond 4 reacties

Uitvoer EU-varkensvlees naar Rusland groeit

De Europese export van varkensvlees blijft stijgen, vooral naar Rusland.

Tot en met september dit jaar is 1,946 miljoen ton de grens over gegaan; 13,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit het marktoverzicht van de Europese Commissie, dat de Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) publiceren. Eerder deze maand werd gemeld dat de export tot en met augustus dit jaar 10,8 procent was gestegen.

De belangrijkste afnemers zijn Rusland (613.000 ton, + 31,5 procent), Hongkong (295.000 ton, + 15,2 procent) en Japan (170.000 ton, + 8,7 procent). Procentueel gezien doet ook Wit-Rusland het erg goed: dat land heeft dit jaar 45.500 ton Europees varkensvlees ingevoerd, 190 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De PVE verwachten dat de export naar Rusland voorlopig doorzet, ook al is het land druk bezig om zijn eigen productie op te voeren. ”Op dit moment is er een aantal Russische inspectieteams in Europa om slachterijen te keuren die nu nog niet naar Rusland exporteren, dus het kan alleen maar méér worden”, aldus een woordvoerster. Ook de relatief sterke euro ten opzichte van de dollar zet nog geen rem op de Russische vraag.

Met het huidige grote aanbod van varkensvlees in Europa staat de prijs onder druk. De afzet naar Rusland helpt niet zozeer de prijs omhoog, maar zorgt wel voor een betere vierkantsverwaarding van het vlees. De Russen vragen vooral de incourante vette delen (spek). Dat draagt ertoe bij dat de prijs niet verder omlaag gaat, aldus de woordvoerster.

Om de export naar landen buiten de EU te stimuleren, heeft Frankrijk recent gepleit voor exportsteun. De Europese boerenbond steunt dit. De Europese varkenshouders kampen sinds de zomer met sterk dalende marges, ook vanwege de stijgende prijs voor veevoergrondstoffen.

De import van varkensvlees en -producten loopt steeds verder terug. Tot en met september is ruim 33.000 ton ingevoerd, 15,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  natuurboer

  Mooie boel. Graan als varkensvoer uit Rusland naar de EU exporteren. Vervolgens dat graan door de varkens in de EU jagen. En daarna het varkensvlees van die EUvarkens, slachtrijp gemaakt met het Russisch graan, weer terug naar Rusland exporteren. De mineralen die in het (goedkope) graan uit Rusland zitten gaan, omgezet in (duur)varkensvlees, als dezelfde mineralen weer terug naar Rusland. Maar dan wel met meer waarde dus. Met dit soort handel wordt de valuta waarde van de Euro hoog gehouden en de valutawaarde van de Roebel blijft laag. Om ook maar niet te spreken hoe mileubelastend dit soort handel zal zijn.
  Welke economen bedenken dit soort mallote handelspraktijken.

 • no-profile-image

  john

  in rusland hebben de varkens 4 kg graan nodig om een kilo te groeien. In nederand kan het met 1,5 kg. het rantsoen wordt nog met 1,2 kg aan restproducten toegevoegd en we hebben een kg varken. dus het is nog best interessant om dat graan hierheen te rijden en vlees terug!

 • no-profile-image

  econoom

  Varkensboertjes denken jullie maar niet dat jullie ervan mee profiteren

 • no-profile-image

  natuurboer

  Effe door rekenen, John Brabant. Bij een dergelijke handelsconstructie zul je varkensvlees onder de kostprijs naar Rusland moeten exporteren. En dat lijkt me niet zo interessant.

Of registreer je om te kunnen reageren.