Home

Achtergrond

Topterrorist roept op tot doden Amerikanen

De in de Verenigde Staten geboren moslimgeestelijke Anwar al-Awlaki heeft in een videoboodschap zijn volgers opgeroepen "zonder twijfel'' Amerikanen om het leven te brengen.

"Overleg met niemand over het doden van Amerikanen'', aldus Awlaki. "Het doden van de duivel vereist geen fatwa (religieus decreet).'' De video van Awlaki is gepost op verscheidene radicale websites. Het lijkt erop dat de boodschap al enige tijd geleden is opgenomen.

Awlaki houdt zich vermoedelijk schuil in Jemen en wordt in verband gebracht met verscheidene terreurcomplotten. Volgens de VS is Awlaki een van de leiders van al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Die beweging is de laatste tijd vaker betrokken bij (mislukte) aanslagen.

AQAP is in verband gebracht met de bompakketten die recent in vliegtuigen in Engeland en Dubai werden onderschept. Deze pakketten kwamen uit Jemen. Awlaki wordt er ook van verdacht te hebben meegewerkt aan de poging op eerste kerstdag een passagierstoestel op te blazen tijdens een vlucht van Amsterdam naar Detroit. Verder zou de topterrorist een ontmoeting hebben gehad met de moslims die later de aanslagen in de VS op 11 september 2001 pleegden.

Eerder dit jaar zetten de Verenigde Naties Awlaki op hun zwarte lijst van mensen die bij al-Qaeda zijn betrokken. De Amerikaanse president Barack Obama gaf zijn veiligheidsdiensten in april toestemming Awlaki te vangen of te doden. In Jemen is Awlaki aangeklaagd voor het aanzetten tot de moord op buitenlanders en op leden van veiligheidsdiensten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.