Home

Achtergrond

Terugvordering GMO Nederland

De Europese Commissie vordert gelden uit de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) terug van Nederland over de periode 2005 tot 2008.

Dat heeft de Commissie laten weten aan het ministerie van ELI. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is het besluit recent meegedeeld aan Nederland en ook de hoogte van het bedrag.

De aanvankelijke claim van de Commissie bedroeg 23,5 miljoen euro, maar over de uiteindelijke hoogte van het bedrag wil de Commissie nog niet naar buiten treden. Het ministerie van ELI bevestigt het Europese besluit niet. ”De interne procedure bij de Commissie is nog niet afgerond. We wachten op het standpunt van de Commissie”, stelt een woordvoerder. Een formele publicatie van het besluit zal in februari of maart plaatsvinden, stelt de woordvoerder van de Europese Commissie.

De terugvordering gaat om ten onrechte aan één telersvereniging uitgekeerde GMO-gelden. Na controle over die tijd stelde de Europese Commissie vast dat de telersorganisatie niet aan de eisen voor GMO voldeed.

Bovendien stelde ze vast dat geen GMO-bijdrage kan worden verstrekt voor verkoopbevorderende meldingen op verpakkingen van groente en fruit. De Commissie ziet dit als verpakkingskosten. Verkoopbevorderende activiteiten zijn wel subsidiabel, maar niet op de verpakkingen.

Het ministerie van LNV probeerde in april de terugvordering over de periode ongedaan te maken in een hoorzitting. Volgens de Europese Commissie wordt het geld niet teruggevorderd bij uitvoerder Productschap Tuinbouw of de telers, maar wordt een korting toegepast op toekomstige betalingen. Dat hoeft overigens niet op GMO-gelden te zijn, maar ook andere betalingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.