Home

Achtergrond 219 x bekeken

Terreurangst in Duitsland

Duitsland is in de ban van de vrees voor een terreuraanslag.

Reizigers reageren zenuwachtig op onbeheerd achtergelaten bagage in stations en luchthavens. De Duitse politiek discussieert ondertussen over mogelijke nieuwe veiligheidsmaatregelen, zoals een verscherpte controle op het telefoon- en internetverkeer.

De regering in Berlijn had woensdag bekendgemaakt dat er aanwijzingen zijn voor plannen voor een terreuraanslag voor het einde van de maand. Donderdag zei minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière dat gevreesd wordt voor een 'Mumbai-scenario': een aanslag op een hotel, zoals in de Indiase stad, of op een andere plaats waar veel mensen zijn.

De veiligheidsdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Op het centraal station van de West-Duitse stad Düsseldorf is vrijdag een trein doorzocht. De ICE-nachttrein was onderweg van Kiel, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, naar het Zwitserse Basel, toen reizigers alarm sloegen over verdachte bagage, berichtte de website van de krant Bild.

De ongeveer 230 passagiers moesten de trein verlaten, toen springstofdeskundigen het voertuig en het voorwerp onderzochten. Zij vonden enkel kledingstukken en de trein kon zijn reis uiteindelijk na 2,5 uur hervatten.

Op het station van Hannover werd vandaag een verdachte plastic zak waargenomen. Dat leidde tot de afsluiting van een deel van het station en vertragingen in het treinverkeer. De zak is door een robot aangepakt en vernietigd, berichtten de autoriteiten.

De opwinding over een verdacht voorwerp dat woensdag op een luchthaven in Namibië werd gevonden en mogelijk per vliegtuig naar de Zuid-Duitse stad München moest worden gestuurd, blijkt inmiddels een kwestie van loos alarm. Er is geen sprake van een bom, maar van een 'testkoffer' die moet lijken op een bom en gebruikt wordt om veiligheidsmaatregelen te testen.

Het is onduidelijk wie het pakketje, met een ontsteker en een tikkende klok, heeft neergelegd in de luchthaven van Windhoek. De regeringen van Namibië, Duitsland en de Verenigde Staten waren er niet bij betrokken, aldus de politie van Namibië vrijdag. Verder onderzoek moet nu duidelijk maken wie verantwoordelijk was voor de 'testkoffer'.

Maatregelen

Duitsland zal de aangescherpte veiligheidsmaatregelen zeker tot het eind van het jaar in stand houden, zo maakte de politie vrijdag bekend. Veel agenten mogen in december geen vrije dagen opnemen. Op die manier kunnen de zwaardere veiligheidsmaatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De komende weken zijn voor Duitsland het seizoen van de drukbezochte Weihnachtsmärkte (kerstmarkten), waar de oosterburen overheerlijke geurende Glühwein kunnen drinken en in een door stemmige muziek omlijst kader op zoek kunnen gaan naar passende kerstcadeaus. Zolang de vele openluchtkerstmarkten in Duitsland draaien, "kunnen we een aanslag verwachten en zullen we de bevolking op een zichtbare wijze beschermen'', aldus een politiewoordvoerder.

In Nederland bestaat geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen nu Duitsland vreest voor een aanslag. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.