Home

Achtergrond 214 x bekeken

Superziekteverwekker verspreidt zich in EU

De onbehandelbare ziekteverwekker NDM-1 is inmiddels opgedoken in dertien Europese landen.

Totaal zijn 77 mensen geïnfecteerd, met name in Groot-Brittannië. Zeven zijn overleden, meldt het EU-agentschap voor ziektepreventie ECDC woensdag.

De opkomst van de NDM-1 is erg verontrustend, zei Dominique Monnet van de ECDC. ”Mensen noemen deze NDM-1 een superziekteverwekker. Maar ik denk dat het meer is. We praten hier over een supersuperziekteverwekker.”

De New Delhi Metallo-beta-lactamase (NDM-1) werd het eerst in India gevonden. In augustus dook het op in Groot-Brittannië. Het is feitelijk een gen dat overgedragen wordt door bacteriën. Het maakt de bacteriën resistent voor bijna alle bekende antibiotica. Het wordt vaak gevonden bij bacteriën zoals e-colli en klebsiella pneumonia, die beide bij mensen kunnen leiden tot blaas- en longontstekingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.