Home

Achtergrond 3 reacties

Suikerprijzen naar recordhoge niveaus

De prijs voor ruwe suiker is vandaag op de termijnmarkt in Londen 4 procent gestegen tot het hoogste niveau in 29 jaar.

Het decembercontract voor witsuiker is zelfs gestegen tot het hoogste niveau sinds 1989: 541 euro (770,3 dollar) per ton. De stijging volgt op berichten dat India de export van suiker tot april 2011 sterk wil beperken.

Door de uitvoerbeperking wil India verdere prijsstijgingen die consumenten kunnen schaden beperken. India geldt als de op één na grootste producent van suiker. Begin oktober werd ervan uitgegaan dat India circa 2,5 miljoen ton suiker meer zou produceren dan het kan consumeren. Het surplustonnage was reeds door suikerverwerker Unica bijgesteld tot 2 miljoen ton.

De markt vreest bovendien dat de Braziliaanse productie door slechte weersomstandigheden (eerst droogte, daarna aanhoudende regen) lager zal uitvallen dan eerder beraamd. Bovendien zijn de vooruitzichten voor het komende seizoen weinig hoopgevend. De productie in de belangrijkste productieregio, het Midden-Zuiden, lag op 15 oktober op 26,1 miljoen ton: 30 procent minder dan in 2009.

De EU kan mogelijk profiteren. Europees geldt een quotum van 13 miljoen ton, bij een consumptie van 16,5 miljoen ton. Het verschil wordt ingevuld door de minst-ontwikkelde landen. Wat Europa extra produceert kan onder strenge voorwaarden van de Europese Commissie worden uitgevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Withaar

  Uw info betreffende de suikerproductie van brazilie is niet juist De afname van 26% is voor de eerste helft van october.Over het hele oogst jaar tot nu toe is de suikerproductie ongeveer 25% hoger als verleden jaar. Het is niet voor niks dat in de baai van Santos soms 100m schepen liggen te wachten om suiker te laden door gebrek aan haven capaciteit

 • no-profile-image

  down under

  Mooi, nu alleen nog de surplus suiker tegen A/B prijs uitbetalen.

 • no-profile-image

  arend

  precies en dan niet 42,50 euris per ton maar marktcomforme prijzen richting de €100/ton
  de consumenten kunnen dit wel betalen,anders gaan ze toch maar met een gat in de hand op vakantie naar het buitenland 3 keer per jaar en liefst met vliegtuig en de co2 uitstoot word afgewenteld op de agrarische sector

Of registreer je om te kunnen reageren.