Home

Achtergrond 919 x bekeken 8 reacties

Suikerbieten rooien voor vorst toeslaat

De suikerindustrie drukt bietentelers op het hart te rooien voor de vorst toeslaat.

Nog 20 procent van de suikerbieten moet worden gerooid. Van donderdag op vrijdag worden in diverse regio’s temperaturen verwacht tot min 5 graden.

Aan de voet van de hoop kan de temperatuur nog aanzienlijk lager zijn. Op tijd afdekken is dus het devies. Bieten met vorstschade worden niet geladen.

De voorspelling voor volgende week is nog onzeker, maar er lijkt meer vorst op komst. ”Rooien blijft moeizaam, maar het is beter dan de bieten in de grond laten bevriezen”, meent Suiker Unie.

In de regio West-Brabant moet met 35 procent nog het meest worden gerooid. Zeeuws-Vlaanderen heeft nog 33 procent te rooien.
Het suikergehalte was vorige week, 14 tot en met 20 november, met 17,2 procent gelijk aan dat van de weken daarvoor. Het gemiddelde suikergehalte over de campagne komt hiermee op 16,6 procent. Het tarrapercentage is gezakt van 16,3 naar 15,9 procent en de winbaarheid was met 91,4 punten iets hoger.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  @michel: laat dit eens op de bieteninstituut in belgie weten, die eten uit de hand de fabrikanten: als het zo doorgaat dan moeten de bieten straks afgedekt worden aan +5 °!
  Rooien op de vorst is HET devis, maar de loonwerker kan maar rooien hé

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ik wacht nog even tot de grond bevroren is,dan kan ik over de vorst heen rooien.

 • no-profile-image

  arend

  haal die rot bieten dan op voor de winter invalt,maar sommige boeren mogen alle bieten wel ineens leveren en anderen mogen er tot in de treure op passen

 • no-profile-image

  piet flevo

  wat een achterlijke sms van suikerunie alsof de boeren dom zijn en een lw kan niet overal tegelijk zijn

 • no-profile-image

  Leen

  Laat de suikerindustrie er maar voor zorgen dat de campagne met kerst achter de rug is. Tot eind Januari draaien lijkt wel efficient alleen is ons klimaat onvoldoende opgewarmd om geen vorstrisico te lopen. TIP: Zorg dat een vaste club telers voor levering Januari teelt. Kunnen dan investeren in vorstvrije opslag. Nu rommelt iedereen wat met plastic omdat de leveringen per seizoen wisselend worden toebedeeld.

 • no-profile-image

  piet

  ze kunnen altijd nog de vergister in groetjes van voer tekort

 • no-profile-image

  Michel Camps

  Hier zijn de 200 tot 300.000 ton bieten die nog aan de hoop liggen aan de fabriek al kats bevroren aangezien het al een week 20-25 graden vriest. Geen probleem, als het gaat dooien schrapen we de buitenste meter er toch gewoon met de kraan vanaf, verwerken we die voordat ze ontdooien (lees: verrotten). Geloof maar dat de suikerindustrie elke kilo suiker bij elkaar gaat schrapen met de torenhoge suikerprijzen van dit jaar......Daar komt bij dat bevroren bieten verwerken geen probleem is, totdat ze ontdooien.

 • no-profile-image

  Piet Hogeland

  Geen paniek, zie zojuist dat op buienradar de vorstverwachting al aardig tempert. Suikerpercentage kan daardoor nog toenemen en dus ook het financiële resultaat. En de premieleveranciers komen vaak met het hoogste financiële resultaat. Alleen het afdekken van de bult is met die rotwind niet leuk.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.