Home

Achtergrond 42 reacties

Straf veehouders voor kopen 'fout' voer

Impulsaankopen van niet-gecertificeerd veevoer kosten enkele leden-melkveehouders van FrieslandCampina in ieder geval de kwaliteitsbonus.

Dit meldt een woordvoerder van het zuivelbedrijf. Ook hebben de veehouders een half jaar lang code oranje gekregen. Dit houdt in het geval van niet-gecertificeerd voer in dat de veehouder een half jaar de tijd krijgt om de misstap te corrigeren. FrieslandCampina adviseert de veehouder om dan toch zo snel mogelijk om te schakelen naar gecertificeerd voer.

Gedurende het half jaar tot herbeoordeling krijgt, anders dan eerst bevestigd, geen korting op zijn melkgeld.

Na een halfjaar vindt er opnieuw een beoordeling plaats, op kosten van de veehouder. Dat kost eenmalig 150 euro. Als de uitslag goed is, wordt de code oranje opgeheven en volgen geen verdere sancties. Wel is het zo dat de veehouder in dat jaar geen kwaliteitsbonus ontvangt. Die bedraag 50 euro per 100.000 kg.

De woordvoerder wil niet zeggen om hoeveel melkveehouders het gaat, maar spreekt van "een zeer klein aantal." Het gaat, zo blijkt uit andere informatie, om onder meer veehouders uit de Achterhoek. De aankoop van het 'foute' voer is ontdekt door controleurs van controle-organisatie Qlip.

FrieslandCampina eist van de leden/leveranciers dat ze uitsluitend voer betrekken van veevoerbedrijven en fouragehandelaren die op een zogenoemde witte lijst staan en gecertificeerd zijn. De gekorte leden hebben het betreffende voer afgelopen zomer aangekocht, toen een aantal bedrijven vanwege de heersende droogte niet genoeg ruwvoer meer had voor de veevoeding. Het voer komt veelal uit Duitsland of uit andere Europese landen.

De nu tegen de lamp gelopen veehouders hoefden het aangekochte, maar niet-gecertificeerde voer niet te vernietigen. Het mocht worden opgevoerd, maar met de nadrukkelijke kanttekening dat ook dat voor eigen risico was. Zouden door het voeren van het niet-gecertificeerde voer afwijkingen optreden aan de melkkwaliteit, dan leidt dit tot extra kortingen.

(vervangend bericht)

Laatste reacties

 • no-profile-image

  regelrechte regelgever geef je macht

  in china wordt op dit moment menelijke voeding(lees melkproducten)uit west europa en nederland gekocht;omdat er in het verleden cement en melanine in deze producten werd aangetroffen.
  Deze stoffen worden niet door melkgevend vee uitgescheiden.
  Als onze dieren eu fourage uit duitsland in nederland krijgen voorgeschoteld;scheiden onze koeien nooit geen cement of melanine uit.
  Voedselschandalen zijn niet van dieren afkomstig.
  nederland die voor de wereldmarkt moet produceren ;en binnen de eu wetten opereert zou door fout duits veevoer in de problemen komen volgens qlip?en wel genvoer aan de koeien van nederlandse krachtvoerfirma,s mogen voeren?

 • no-profile-image

  Eerst eens goed navragen

  Volgens mij een hoogstaand stukje journalistiek van de verslaggever van Boerderij.

  code oranje is idd vanaf 80 punten of lager op de kwaliteitsbeoordeling van Q-lip.
  gevolgen:
  sneller controle
  binnen de 6 mnd regelen dat het in orde is.

  Hij verwart dit echter met strafpunten voor melkkwaliteit waar een boete van 0,45€ opstaat per strafpunt.

  Dus voor we met z'n allen gaan roepen hoe een bandieten RFC wel niet zijn, eerst eens even goed navragen!!!

 • no-profile-image

  jos

  Het komt hier nog zover dat je de koeien alleen maar zogenaamde gecertificeerde lucht (die je moet kopen) in mag laten inademen. Het is al bijna zover dat je een uitlaat achter in de koe moet stoppen voor de gassen die er uitkomen.
  het moet toch niet gekker worden

 • no-profile-image

  koetje

  Omdat goede melk begint met goed voer waar niks aan mag mankeren.We zijn zijn in Friesland de Slump-affaire(loodvervuiling) nog niet vergeten.

 • no-profile-image

  Boer

  Als ik de reactie goed lees, dan is dit bericht reeds bevestigd door een woordvoeder van FrieslandCampina.

 • no-profile-image

  heb nooit besteld

  de eigenaar van qlip in nederland is????????????????????

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Hoe zit het met strooisel? Een koe kan hier immers ook een hapje van proeven. Moet (gehakseld)stro ook gecertificeerd zijn? Mag je alleen nog zaagsel strooien?

 • no-profile-image

  Boer

  Is de handel van mais, kuil en hooi van boer naar boer nog wel mogelijk ? Of krijgen die ook code oranje/rood. Zo komt RFC wel weer aan de winst, je eigen melkleveranciers stevig aanpakken.

 • no-profile-image

  koetje

  En dan straks ook nog 18 euro/maand betalen om op de website te kunnen komen.Nou dacht het niet.

 • no-profile-image

  Willem

  De zelfde kortingen krijg je opgelegd als je medicijnregestratie niet in orde is.Bij een voerleverancier nagevraagd wat zo n erkenning kost , hij noemde een bedrag van 5000 euro.

 • no-profile-image

  koetje

  Melamine schandaal in China heeft niks van doen met boeren,maar met gerotzooi verder in de keten.Kun je als boer nog zo'n puik product afleveren,tegen malafide sjacheraars helpt Qlip ook niet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is voor de betreffend veehouders misschien een hele bittere pil, maar het geeft een duidelijk signaal naar de sector en terecht. Stel dat er, ondanks alle goede bedoelingen, wel verontreinigingen aanwezig zijn en hiervan komen resten in de melk terecht, dan zijn de gevolgen voor alle, ik herhaal, voor alle veehouders groot. Dit willen we als sector zoveel mogelijk voorkomen en daarom zijn de straffen mijns insziens billijk.

 • no-profile-image

  Boerentrots

  Ze mogen het gewoon opvoeren, het gaat dus enkel om het machtsvertoon van FC. "Let op stinkboertjes, wij zijn de baas en niet jullie".

 • no-profile-image

  Gerard

  volgenden artikel in agrarisch dagblad:
  Agrarisch dagblad maakt zich weer schuldig aan riooljournalistiek.
  Overigens goed dat er controle is, waarom komen anders die chinezen opeens al onze babymelk opkopen?

 • no-profile-image

  boeren door dik en dun controleren en regels

  koetje boe als melamine in menselijk voedsel door de verdere keten dan de boeren gepleegd wordt;waarom moet qlip dan duitse fourage als fout aan merken?onze koeien scheiden geen verkeerde melk uit.zit er dan melamine in dat duitse veevoer;enals dat zo is dan komt het door onze koeien toch niet in deze melk.wat is het nut of onnut van qlip in deze?
  als er fouten in de verdere keten gebeuren wsorden als dekmantel de normen en wetten bij de boeren maar weer eens verscherpt ;zodat de verdere keten steeds uit het zicht en buitenspel blijft.

 • no-profile-image

  veehouder

  Wat is het voordeel voor de boer dat het voer gecertficeerd is? Geeft dit garanties, en als er wat mis is, is dan de voerfirma thuis? Zeg maar gewoon nee! Alleen de boer is verantwoordelijk voor wat hij afleverd. De rest geeft niet thuis! Tot op heden heb je juridisch geen poot om op te staan. Bijna alle Nederlandse veevoer bedrijven die ook in Duitsland veevoerfabrieken hebben, zijn thuis als er iets mis is. Je staat met je oren te klapperen als je er achter komt.Verantwoordelijkheid voor een goed produkt met de juiste gehaltes is belangrijker dan die hele certificering!

 • no-profile-image

  rieks

  qlip, controleer de visafslagen en de scharrel / bio ook!!!!!, hoezo gecertificeerde grondstoffen!!!!!

 • no-profile-image

  piet

  Bij qlip heeft men de zelfde arbeidsvoorwaarden als in noordkorea het raakt tijd dat dat ze zelf is terverandwoording worden geroepen met hun tunnelvsie

 • no-profile-image

  sjakie

  belachelijk dat je geen mais of hooi van iemand mag kopen buiten om fourage handelaar

 • no-profile-image

  gerard

  Je hoeft dit niet na te zoeken. Het is precies zoals beide voorgaande reacties van Jack en "Eerst eens even goed navragen" vermelden. Een goed journalist checkt eerst of de informatie juist is, alvorens een rioolstuk te produceren.

 • no-profile-image

  willem

  Het is goed dat we qlip hebben alleen al om te voorkomen dat we hier geen toe standen krijgen als in China met het melanine schandaal.

 • no-profile-image

  willem

  Veel gelul op deze pagina, maar vergeet èèn ding niet! Campina Friesland moet niet alleen in Nederland, maar ook export naar het buitenland hoog in het vaandel houden.
  Als bv Mc Donald niet zeker is van goede verzekerde produkten gaan ze naar een ander die dat wel heeft en zijn ze een hele goede klant kwijt.
  Zo heet het bij de èèn qlip en de ander KKM. Echt de retailers hebben zo`n grote macht dat er echt niets fout mag gaan.
  Als Nederland niet kan leveren wat zij vragen gaan ze wel naar het buitenland,( danone, nestlè, oid. Keuze genoeg.
  Daarom is een beetje zekerheid wel op z`n plaats en moeten knoeiers bestraft worden.

 • no-profile-image

  de hooivork

  Qlip is een terroritische organisatie met oogmerk angst er terreur tezaaien onder de boeren en misdaden te plegen tegen de menselukheid.U melkgeld is hun toekomst .

 • no-profile-image

  grote fan van sita,s ddb en emb

  willem uit hellendoorn;ffc heeft in duisland ook melkfabrieken.zou daar dat duitse fourage die hier doorqlip afgekeurd wordt ;dan niet gewoon gevoerd worden?
  willem wil nog niet erkennen dat als ere ergens in de voedselketen iets mis gaat,er altijd een wet/controle/of controle instantie voor boeren op moet treden.om de andere te verbaggateliseren of schone handen te laten houden.als willem geen salaris bij deze ondernemingen verdient ,dan hoef hij deze ook niet in bescherming te nemen.het zou ook kunnen dat willem bij een controle instantie in betaalde dienst is.

 • no-profile-image

  willem

  Willem is ook leverancier aan deze Fabriek en in Duitsland is ook wel controle en ben gelukkig geen lid van DDB EMB of NMV.
  en gaat het niet worden ook.

 • no-profile-image

  pimaire producten

  een melkveehouder levert goede melk af.ook vonder vwa conroleurs .
  anders is de melk niet ontvankelijk koetje boe.

 • no-profile-image

  tijd voor echte belangenbehartigers

  als de mna dit maar pikt van MC ieder veevoerproducent mag on gesertificeertvoer kopen over de grens dus buitenland ,alleen een boer mag dit niet elk mengvoer bedrijf certificeert haar buitenlandse veevoer aankopen zelf als er daarna een kwalitiets problemen voor doen door slechtvoer dan is de mengvoer fabriek niet aanspraakelijk zie leverings voorwaarde
  met dank aan onze derectie van coperatief nederland

 • no-profile-image

  piet

  DE algelopen 100 jaar was er geen QLIP en er is niemand omgekomen . volstrekt overbodige organisatie waar 250 man werkt deel het door aantal melkbedr en je kan zien wat het je kost.

 • no-profile-image

  Jack

  Beste Klaas van der Horst, de vorige brabantse reactie geeft al aan dat je twee systemen door elkaar haalt. Misschien maandag de binnendienst eens bellen om uitleg te vragen. Wanneer de betreffende veehouders bij de volgende controle (na zes maanden, dat is namelijk de sanctie bij code oranje) hun zaakjes wel op orde hebben, is er niets loos. De strafkorting zoals jij die voorspiegelt, bestaat dus niet.

  Geluk, Jack

 • no-profile-image

  redactie

  Dank voor uw reacties. Dit wordt nader uitgezocht. FrieslandCampina komt maandag met reactie.

 • no-profile-image

  wouter

  is het mogelijk om voor een redelijk inkomen nog wat onzin voor het agrarisch dagblad te schrijven aan de eind van de dag. bij deze een open sollisitatie. spellingsfouten, grammaticafouten en onjuistheden of halve waarheden verkondigen zullen uiteraar ook bij mij hoog in het vaandel staan. zie bovenstaand

 • no-profile-image

  Demeter

  Gaan we het aantal ambtenaren snel verminderen komen er ineens controleurs Qlip op het erf. Het moet niet gekker worden, wie betaalt dat? De hardwerkende ondernemer natuurlijk. Krijg je straks ook nog een dikke rekening als ze langs zijn geweest.

 • no-profile-image

  veehouder

  Zou friesland fooods ook geen melk aannemen van andere veehouders [die geen lid zijn ] die geen ikb voer hebben gehad {denk aan duitsland}

 • no-profile-image

  de hooivork

  Qlip is een terristsche organisatie . ze zijn van de DUIVEL Ze praten als een soort jehovah s getuigen weten alles beter er is geen spelt tussen te krijgen. Verlos ons hier van .

 • no-profile-image

  koetje

  Heb je liever VWA-controleurs op het erf dan ?

 • no-profile-image

  edwin

  Het wordt tijd dat de certificaten op waarde geschat worden. ik heb wel vertrouwen in certificatie in Nederland, maar op het moment dat je de grens overgaat, en met name in Oekraine, waar "gecertificeerd" voergraan wordt geexporteerd zie je dat een certificaat een papier is waarvan veel mensen meer aan verdienen dan de boer zelf aan zijn product. In Oekraine is alles te koop, zelfs rechters. Hoezo gecertificeerd graan uit buitenland? Laten we terug gaan naar echte kwaliteitscontrole, en de mensen die echt goed voer produceren, ook zonder certificaat belonen voor een goed product.

 • no-profile-image

  primaire producten

  grote voedselschandalen treffen de boeren en hun koeien .denk aan de besproeide graslanden en maisvelden in nederland in de jaren 80 met deeltjes uit tjernobil.boeren en de dieren zijn meestal slachtoffer.maar de onderzoekstatoins proberen een veroorzaker aan te wijzen;en gebruiken hier nog steeds te veel de primaire productenproducenten voor.terwijl deze dondersgoed weten dat het in de trap van de keten zit die deze onderzoekstations financiert;en daardopor steeds buitenschot mogen worden gehouden.was er vorig jaar in china toch geen melkproducten van b.v.danone,campina of een andere westerse firma bij het melanime schandaal?

 • no-profile-image

  klaas

  Beste reageerders op dit artikel,

  De informatie over de boetes is afkomstig van FriCa, maar blijkt achteraf niet correct, zo wordt gemeld. Boeren die verkeerd voer kochten verliezen wel hun kwaliteitsbonus, maar worden niet zo zwaar gestraft als eerst werd aangegeven.
  Wel opvallend dat veel leden het lastig vinden te accepteren als een verkeerde aankoop consequenties kan hebben.

  Klaas

 • no-profile-image

  B. Kuipers

  Het gaat hoofdzakelijk om aankoop van stro zoals wij uit zeer betrouwbare bron hebben vernomen. Wanneer het stro rechtstreeks van een collega veehouder uit Duitsland was gekocht was het geen probleem geweest, nu door de tussenhandel cq tranporteur echter wel.Een lachertje een reus tegen mug!  p.s. onze naam niet vermelden.

 • no-profile-image

  koetje

  Helemaal mee eens

 • no-profile-image

  Boer Hennik

  De toetjesboer uit hengelo die het grootste deel van zijn melk uit het oosten van duitsland laat komen kijkt die ook wel naar met welk voer dekoeien gevoerd worden.

  Boer Hennik

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.