Home

Achtergrond

Stormschild of overslagdijk voor Afsluitdijk

Een stormschild of een overslagdijk zijn de beste oplossingen om de veiligheid van de Afsluitdijk te garanderen.

Dat maakte de Adviescommissie Toekomst Afsluitdijk vandaag bekend. Volgens de commissie zijn die oplossingen goedkoper dan het ophogen van de dijk. Maar dan nog steeds zou het kabinet meer geld vrij moeten maken, vindt het gezelschap.

In 2006 zijn de dijk en de schutsluizen afgekeurd, zegt voorzitter Ed Nijpels van de commissie. Ze zouden de stevigste stormen niet kunnen doorstaan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft tot 2020 300 miljoen beschikbaar gesteld. Volgens de commissie kosten de versterking van de dijk en het op orde brengen van de sluizen in ieder geval 450 miljoen euro.

"Het stormschild heeft de beste papieren’’, aldus Nijpels. Het schild zou 365 miljoen kosten. ,"Ook de overslagdijk, waarbij water over de dijk slaat bij harde stormen, is een goede oplossing. Dat kost 330 miljoen."’ De kosten op langere termijn zouden wel hoger zijn. Ophogen van de dijk zou 450 miljoen euro kosten. De kosten van de plannen zijn exclusief het renoveren van de sluizen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.