Home

Achtergrond 233 x bekeken

'Stop: er is beleid genoeg voor biodiversiteit'

Bij de VN-top over biodiversiteit in Nagoya is een strategisch plan met biodiversiteitsdoelen voor het jaar 2020 opgesteld.

Om deze doelen te behalen is echter een omschakeling naar een duurzame economie nodig waartoe de wereld mogelijk niet bereid is, aldus Ingrid Visseren-Hamakers, een Wageningse onderzoeker die op de top de Nederlandse wetenschap vertegenwoordigde.

"Op papier heeft de top een hoop opgeleverd. Er is een protocol vastgesteld voor de toegang tot en de eerlijke verdeling van de opbrengsten van het gebruik van genetische hulpbronnen", resumeert Visseren-Hamakers in het tijdschrift van Wageningen Universiteit.

Het strategisch plan kan Visseren-Hamakers bekoren, al vindt ze de periode van 10 jaar te kort. Twintig jaar was beter geweest. Volgens Visseren-Hamakers zijn voornamelijk procesafspraken gemaakt over hoe de financiering van het plan te organiseren. Concreet is uit de top echter vooral nieuw beleid gekomen, en weinig aanzet tot uitvoering.

"Laten we eens beleid gaan uitvoeren. Dat vergt ook een andere organisatie op internationaal niveau, bijvoorbeeld minder top-conferenties."

Of registreer je om te kunnen reageren.