Home

Achtergrond 241 x bekeken

Steunplan Ierland zet beurzen Azië hoger

De beurshandel in het Verre Oosten verliep maandag overwegend positief, geholpen door het steunpakket voor Ierland.

In Shanghai en Hongkong hadden de aandelenmarkten echter last van de aanscherping van de kapitaaleisen voor banken om oververhitting van de economie te voorkomen.

Door het reddingspakket voor Ierland van naar verluidt circa 100 miljard euro steeg de euro in waarde ten opzichte van de yen. Dat zette Japanse exporteurs op winst. Zo won vrachtwagenfabrikant Isuzu 3,5 procent en machinebouwer Komatsu klom 2,9 procent. Ook de olieprijs ging omhoog. De Japanse oliemaatschappij Inpex Holdings sloot 3,6 procent hoger.

De Nikkei-index sloot de handel met een winst van 0,9 procent op 10.115,19 punten. De beurs in Seoul steeg 0,2 procent, die in Sydney klom 0,3 procent.

Op de beurzen in China waren echter zorgen over de verscherpte kapitaaleisen voor banken die vrijdag werden bekendgemaakt. Dat had vooral effect op de vastgoed- en bankenfondsen. Hongkong stond in de middaghandel 0,4 procent lager en Shanghai daalde 0,2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.