Home

Achtergrond 8 reacties

Sterke groei Boerenlandzuivel FrieslandCampina

De afzet van Boerenlandzuivel van FrieslandCampina moet tot 2012 met een derde stijgen.

Dit zegt Eric Schut, managing director van FrieslandCampina Dagvers. Hij constateert nu al afzetgroei bij het vernieuwde Boerenlandzuivel. De overschakeling van gangbare naar biologische zuivel heet de verkopen volgens FrieslandCampina goed gedaan. Het bedrijf verwerkt nu jaarlijks 45 miljoen kilo melk van haar biologische melkveehouders. In 2012 verwacht FrieslandCampina afzet te hebben voor 60 miljoen kilo biologische melk.

De groeiende afzet geeft ruimte voor melkveehouders om over te stappen. Schut: "Nu produceren zo’n 130 veehouders biologische melk. Dit jaar verwelkomen we acht nieuwe producenten. In 2011 komen daar negen bedrijven bij."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  biologische melk vol met bacterien

 • no-profile-image

  koetje

  Patrick.Ik had van jou al eerder begrepen dat zuivel aan jouw neus voorbij gaat,jouw mening is sowieso gestoeld op allerlei rapporten die je van het internet kunt plukken.Kan ik ook wel doen hoor, maar dan met tegengestelde rapporten.Wedden dat de waarheid ergens in het midden ligt?

 • no-profile-image

  Wat lees ik hier? controle door Skal.nl.???
  Ik moet een beetje glimlachen!

 • no-profile-image

  Patrick

  Dat is een flinke stijging. Ik denk dat consumenten onbewust naar meer vertrouwen zoeken in de wir-war aan producten en haar niet transparante keten.
  Dus daar is denk ik die groei mede aan te danken. Als ik dan kijk http://www.campina.nl/onze-producten/boerenland.aspx dan mis ik toch veel informatie (misschien mis ik een gedeelte van de site, maar hoor dat graag). Van de huidige 130 melkveehouders, wat zijn de eisen die men stellen als men zegt biologisch (het is maar een woord voor velen)? Misschien kan Eric Schut dat uitleggen? (of in ieder geval op de site vermelden). Van de 130 bedrijven, hebben alle koeien mogelijkheid tot buiten lopen, en zo ja hoeveel dagen per jaar. Gebruikt de koe alleen gras? Zijn bedrijven grondgebonden? Hoeveel koeien per bedrijf? Is er met zekerheid te vertellen dat er geen gentech sporen zijn? Hoe gaan de controles, welke controles en gaan die in zijn werk? Hoe wordt de melk opgehaald en hoe wordt het gescheiden verwerkt, ik dat een zeker heidje? Zijn die inzichtelijk? Inzichtelijkheid geeft vertrouwen en een markt. Transparantie dus. Bij grote bedrijven en industrie moet je juist 5 extra vangnetten hebben, want voor dat je het weet is een formule weg, of kapot, door misbruik van regels en mooiere voorstelling van zaken.

 • no-profile-image

  berend steenbergen

  tipje voor patrick, kijk op skal.nl.
  wij worden gecontroleerd door die certificeringsinstantie.
  een beetje minder wantrouwen zou je ook niet misstaan, zoals de waard is....

 • no-profile-image

  Patrick

  @Berend, dank voor de tip. Ik zal het op een andere manier weergeven, want echt als jij of anderen de boel goed voor elkaar hebben, dan is dat alleen maar een compliment waard. Maar ook al heb je dingen goed voor elkaar als producent, toch zit er een hele keten achter je plus marketing. Je moet ook niet vergeten dat gewone burgers het simpel weg gewoon niet weten, het is een oerwoud aan claims en logo's dus is het niet makkelijk om als uitgangspunt te nemen dat consumenten wel zullen vertrouwen. Op de boerenland site heb ik het natuurlijk wel gevonden de info, zie http://www.campina.nl/find-farmer/puur-en-rijk-van-smaak.aspx Maar 6 van de 10 zal het niet vinden op die site. Plus alle woorden op die site zou ik zeker ik SKAL linken aan hun eigen sites. Wat ik eigenlijk betoog is dat het niet alleen de logo's en woorden als biologisch meer voldoen, maar dat men inzicht wil in het controle systeem. Hoe meer inzicht in de processen en de systeem en grondstoffen etc hoe meer vertrouwen, en hoe beter de controle systemen hoe beter een biologisch begrip en systeem is beschermd tegen misbruik en manipulatie.
  De biologische zuivel zal alleen nog maar groeien is de verwachting dus is het extra zorgen voor meer en betere controles van grondstoffen en producten stromen.
  Een gewone burger denkt nog steeds, wel, wat is het echte verschil en waarschijnlijk is er alleen een ander label opgeplakt. Dus dat verschil moet duidelijk en controleerbaar zijn. Niets is menselijker dan knoeien met producten en handelaren die de boel bedriegen (zeker op wereld schaal), of bedrijven die mooiere woorden geven, en juist in de voedsel producten is dat dodelijk voor de beeldvorming en voor een product. Zelf denk ik dat zuivel niet zo gezond is als men zegt, dus ik zal het zeker niet gaan promoten, en erger me al aan het topic op die site, zo werkt zuivel, http://www.campina.nl/gezondheid/zo-zuiver-werkt-zuivel.aspx Maar als er toch zuivel door consumenten gedronken of gegeten wordt, kan dat beter op de biologisch manier van meer respect voor het totaal plaatje qua grondstoffen etc.

 • no-profile-image

  koetje

  Pluk jij bloemen in een winkel?Zullen ze blij mee zijn,maar idd hier gaat het niet om,maar jij begint er zelf over(zoals zo vaak)Voor degenen die niks van zuivel willen weten maakt het toch weinig hoe het is gemaakt,het is allemaal even slecht maar wel hele grote woorden hoe het geproduceerd zou moeten worden,sorry hoor dat is gewoon lachwekkend.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Koetje boe, ach bloemen kun je ook gewoon buiten plukken ipv in een winkel. Maar idd ik ben geen specialist. Misschien eens handig om 1000 huisartsen te vragen wat ze van melk vinden? Dat lijkt me redelijk representatief. Misschien is melk wel een sloper ipv een bouwer? Maar hier gaat het ergens anders om. Ik zei als er toch melk gedronken en kaas gegeten wordt, het liefst rauwe melk kaas, dan heb ik het liefste op een productie manier die dan het beste aansluit met grondstoffen en transparantie. Tuurlijk is RFC (waar staat die R voor trouwens, Royal?), aan te raden te stoppen met, Ik Kies bewust logo's en gezondheidsclaims etc want dat is allemaal misleiding. En het bedrijf RFC zou moeten stoppen met melk te dumpen in 3e wereld landen, en stoppen met deals te sluiten met gentech bedrijven maar dat ter zijde. Tja, en dat mensen dan afvragen waarom mensen blind vertrouwen moet hebben in een bedrijf als RFC dat niet inzichtelijk wil maken waarom zijn topman meer als een miljoen verdient als coöperatie, is natuurlijk niet zo raar. Gezond portie kritiek bij VOC bedrijven als RFC is belangrijk, het houdt ze scherp. Daarnaast zijn er nog genoeg mensen en burgers en insiders die zeggen zoals reactie "30 nov 2010 11:35
  Wat lees ik hier? controle door Skal.nl.??? Ik moet een beetje glimlachen!" Dus transparantie, ja zeer grote transparantie is altijd beter. RFC zou nu al moeten zeggen, wel Patrick hier heb je onze boeken, de cijfers en de verslagen van SKAL, alles is duidelijk en als je vragen hebt gaan we ze gelijk binnen 3 seconde beantwoorden, (onder een kopje biologische kruiden thee),en je mag ook een extern controle team meenemen die ook de boer op mag om relaxt de boel te bekijken en complimenten uit te delen waar nodig en kritisch te zijn waar ook nodig is, waar we dan ook wat mee gaan doen.
  Als alles dan ok is dat heb je toch een mooie keten van producent tot consument, en iedereen is tevreden? (behalve RFC VOC managers natuurlijk). Wel dat is toch mooi?
  Niets is treuriger dan rommelen in de voedselketen, kijk maar eens weer naar die 40000 vleeskuikens die stijf van de antibiotica. http://www.agd.nl/10113589/Nieuws/Artikel/VWA-houdt-40.000-kuikens-uit-voedselketen.htm Het geeft aan dat incidenten grote gevolgen kunnen hebben voor producenten die het wel goed willen doen, en dat zou jammer zijn, toch?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.