Home

Achtergrond

Stembusgang Haïti geldig ondanks protest

De kiesraad van Haïti heeft de verkiezingen van gisteren in 96 procent van de stembureaus geldig verklaard.

De voorzitter van de kiesraad noemde de verkiezingen een succes, ondanks de berichten over fraude en andere onregelmatigheden.

Gaillot Dorsainvil, hoofd van de kiesraad, zei dat slechts in 56 van de 1500 stembureaus de uitslagen wegens onregelmatigheden zijn geannuleerd. De VN-vredesmissie in Haïti, Minustah, liet in een verklaring echter weten verontrust te zijn door incidenten tijdens de stembusgang. Zo zouden bij een schietpartij tussen aanhangers van rivaliserende politici in het zuiden twee doden zijn gevallen.

Twaalf van de achttien presidentskandidaten in Haïti hadden zondag al opgeroepen tot annulering van de verkiezingsresultaten. De groep van twaalf kandidaten repte van "een samenzwering van de regering en de kiescommissie om de verkiezingen te sturen ten gunste van de kandidaat van de regerende partij'', Jude Celestin. Ook eisten de presidentskandidaten het ontslag van president René Préval.

De oproep volgde op chaotische taferelen bij kieslokalen in meerdere steden. Soms ontbraken de kiesdocumenten of waren de verkeerde ter plaatse, zodat gefrustreerde kiezers hun naam niet op de lijst konden vinden en niet konden stemmen. Later zondag gingen duizenden mensen de straat op in de hoofdstad Port-au-Prince om hun ongenoegen kenbaar te maken over het verloop van de verkiezingen.

Haïti ging zondag naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. Ook stond een deel van de Senaatszetels op het spel.

Het is niet bekend wanneer de uitslagen bekend worden gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.