Home

Achtergrond

Starters kunnen eigen huis bouwen

Jonge gezinnen en starters op de woningmarkt kunnen in het Groningse dorp Onnen goedkoop een nieuwbouwwoning ontwerpen en laten bouwen zonder de betrokkenheid van een projectontwikkelaar.

Door twee terreinen open te stellen voor collectieve particuliere bouw, hoopt de gemeente Haren de leegloop van Onnen tegen te gaan.
Volgens de gemeente is het een creatieve manier om de leegloop en vergrijzing in het dorp tegen te gaan. Voorzieningen staan onder druk en ook het aantal leerlingen op de plaatselijke basisschool loopt snel terug. De starters kunnen zich wenden tot het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en hebben dan niet te maken met een commerciële ontwikkelaar. De toekomstige huiseigenaar krijgt ook hulp van een organisatie die meedenkt met de ontwerpen, de bouw en de contracten.

Bovendien worden de kosten gedrukt omdat bouwmaterialen gezamenlijk worden ingekocht. "In theorie is het goedkoper omdat de bouwer in feite zelf bepaalt hoe duur het mag worden en omdat je zonder ontwikkelaar werkt die een winstpercentage vraagt," aldus een woordvoerder van de gemeente Haren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.