Home

Achtergrond 276 x bekeken 7 reacties

Staatsbosbeheer: geen geld voor ommetje

Staatsbosbeheer is niet van plan mensen geld te gaan vragen voor een ommetje in een natuurgebied.

Maar de organisatie zal wel ergens geld vandaan moeten halen als de kabinetsvoorstellen voor bezuinigingen op natuurbeheer doorgaan, want dan is het budget van de dienst in 2015 gehalveerd.

Dat heeft directeur Chris Kalden van Staatsbosbeheer vrijdag gezegd, zo bevestigt zijn woordvoerster berichtgeving in NRC Handelsblad. Volgens Kalden krijgt zijn dienst te maken met een opeenstapeling van kortingen op natuurbeheer en doet Staatsbosbeheer ook nog eens mee met de algemene bezuinigingen op rijksdiensten. Staatsbosbeheer heeft nu een budget van 86 miljoen euro en is een zeer goedkope natuurbeheerder, aldus de directeur.

Staatsbosbeheer verzorgt 250.000 hectare natuurgebied in Nederland. "Het collectieve groene erfgoed'', noemt Kalden het. Het beheer kost volgens Kalden 175 euro per hectare per jaar, in totaal zo'n 85 miljoen euro. Het beheer van stedelijk groen, wat gemeenten betalen, is tien tot vijftien keer duurder, stelt de directeur. Ook agrarisch natuurbeheer door boeren is veel duurder, gemiddeld 1100 euro per hectare.

Bij Staatsbosbeheer werken nu duizend mensen. Kalden vreest ontslagen in de komende jaren. Volgens hem zijn er nauwelijks mogelijkheden om zelf voor meer geld te zorgen: bedrijven willen alleen een extraatje sponsoren en geld vragen voor natuurbezoek is volgens hem geen optie. De dienst zou hoogstens meer geld kunnen vragen voor wildexcursies. Staatsbosbeheer heeft bij staatssecretaris Henk Bleeker van Natuur aangeklopt voor een oplossing.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Staatsbosbeheer verzorgt 250.000 hectare natuurgebied in Nederland volgens kalden voor 85.000.000 dus volgens kalden € 175,- per ha.
  250.000 x €175,-=€ 43.750.000,- hoe komt Kalden aan 85 miljoen, de prijs per ha wordt dan 250.000 ha / 1000 medewerkers is 250 ha per medewerker / € 50.000,- loonkosten is € 200,- per ha per medewerker. 85.000.000 / 250.000 ha is € 340,- per ha. totale vaste kosten 200+ 340 =€ 540,- per ha (belasting geld)Volgens kalden is het € 175,- - € 540,-=€ 365 x 250.000 ha is € 91.250.000,- korten op de rijksuitgave voor dit gedrocht met mensen die met belasting geld smijten en geen benul van finaciele kosten hebben,en het geld maar in eigen gelederen moeten zoeken,moeten snijden in personeels bestanden en uitgave patronen.

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Zei je 'achterommetje' Herkauwer? Ik zag eergister dat vette varken Kalden van SBB op Eén Vandaag. Wat een speknek zeg. Echt zo'n volgevreten topambtenaar. Gedsie nog aan toe. Een achterommetje met zoiets? Jakkie bah! Mijn portie mag linea erecta naar Fikkie!

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben ook erg nieuwsgierig hoe de heer Kalden aan die 175.- euro per ha. komt.
  Dat gemeentelijk groen veel duurder is lijkt mij logisch, daar wordt echt onderhoud gepleegd. Bij SBB weten de meesten niet eens wat werken is, ze denken dat praten en autorijden al zwaar werk is.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Chris Kalden is nooit te beroerd voor een onzindelijk achterommetje! Want SBB is alléén maar een 'goedkoop' ("what's in a name", vroeg Shakespeare zich al af) terreinbeheerder omdat er in talloze reservaten, na jarenlang onversneden wanbeleid, van natuur absoluut geen sprake meer is. SBB is immers erg goed in het al dan niet afgraven en laten verrotzooien van kostbare en uitermate storingsgevoelige vegetaties. En in het uit de klauwen laten lopen van dierpopulaties waarop ruim de helft van het personeelsbestand graag in vrije tijd hobbymatigdubbelloops mag aanleggen! Als de regering eens gaat uitzoeken hoe het zit met de wérkelijk ecologisch verantwoorde zorg voor ons gemeenschappelijk erfgoed, dan kon het weleens zo zijn dat heel SBB per direct opgeheven zou moeten worden. Jawel Chris: een béter beheer zonder dubbele tongen en linkse handen!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Maak er maar een kilo zout van!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  SBB? Opheffen die handel en al die lui de WW in. D'r mot ommers bezuinigd worden!

 • no-profile-image

  Leen

  "verzorgd" moeten we toch wel met een korreltje zout nemen zeker?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.