Home

Achtergrond 228 x bekeken 2 reacties

Staan voor de gevolgen

Het plan van het nieuwe kabinet om de zogenoemde robuuste verbindingszones af te blazen, laat op het eerste gezicht aan duidelijkheid niets te wensen over.

Er is echter een groot probleem: de zones zijn al in ontwikkeling.

Maandag deed staatssecretaris Henk Bleker tamelijk luchtig over deze complicatie, sprekende over Oostvaarderswold in Flevoland, dat de Oostvaardersplassen met de Veluwe moet verbinden. Al verworven grond ziet Bleker het liefst weer in boerenhanden teruggaan.

Dat klinkt sympathiek, maar hoe doe je dat? Elf boeren hadden hun grond al verkocht en met zes anderen had de provincie een akkoord bereikt. Gaat de grond nu terug naar de verkopende boeren? Willen zij dat wel? Of kunnen de ’blijvers’ de grond kopen? En voor welk bedrag dan? Vragen die voorlopig niet zijn beantwoord.

LTO vraagt terecht aandacht voor boeren die al afspraken maakten met Flevoland. En de provincie lijkt niet van zins de natuurplannen zomaar op te geven. "Het rijk droeg ons op de verbinding aan te leggen en trekt nu zijn handen ervan af", luidt daar de even terechte klacht.

Hoe logisch het besluit de zones niet aan te leggen in tijden van krapte ook is, het kabinet kan de gevolgen van dat besluit niet alleen bij de provincie(s) en betrokken boeren neerleggen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Diegene die zich destijds rijk hebben gerekend door zaken te doen met de provincie hebben thans pech gehad. Er behoeft geen compensatie gegeven te worden , de gronden kunnen gewoon weer terug in eigendom van de boeren.
  Boerenland is boerenland , met het ontrekken daarvan is de voedselveiligheid niet gedient. Henk Bleker houd de rug recht .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Henk Mol jij zou wel anders piepen als jij jouw grond ook zou hebben verkocht. Wat maar zo zou kunnen. Want die Robuuste Idiotie zou ook door het Niersdal moeten komen. En dat is haast in jouw achtertuin! Ik bedoel maar: Bleker brult nu wel als een leeuw, maar als het er straks op aan komt dan piept hij als een spitsmuis zonder stembanden!

Of registreer je om te kunnen reageren.