Home

Achtergrond 161 x bekeken

Socialisten Catalonië verliezen fors

De regerende socialistische partij in de Spaanse regio Catalonië (PSC) is de grote verliezer geworden van de regionale verkiezingen gisteren.

De PSC heeft 28 zetels in het 135 zetels tellende parlement van Catalonië gekregen. Bij de vorige verkiezingen in 2006 waren dat er 37.

Dat bleek vanmorgen vroeg na het tellen van vrijwel alle stemmen. De gematigde nationalisten van CiU (Convergentie en Eenheid) zijn de grote winnaar geworden worden. CiU heeft 62 zetels gekregen.

Na het bekend worden van de verkiezingsresultaten liet José Montilla, de leider van de PSC en premier van Catalonië, weten dat hij opstapt als voorman van de Catalaanse socialisten. Het verlies van de Catalaanse socialisten is ook een grote tegenslag voor de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero. De socialist Zapatero staat al geruime tijd onder druk door de belabberde economische situatie in Spanje.

Het verlies van de Catalaanse socialisten zondag kwam niet als een verrassing. De peilingen voorspelden al een nederlaag. Volgens waarnemers hebben veel armere Catalanen zich van de socialisten afgekeerd wegens de zware economische crisis.

Onder het bewind van Zapatero kampt Spanje met een enorme schuldenlast. Alleen voor Catalonië bedraagt die al bijna 30 miljard euro. Verder liep de werkloosheid in Spanje dit jaar op tot circa 20 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.