Home

Achtergrond 897 x bekeken

Sneeuw in hoogste dorp van Nederland

Runderen in het Limburgse Vijlen stonden vanochtend in een redelijk pak sneeuw.

Het kerkdorp in de Zuid-Limburgse heuvels is het hoogstgelegen dorp van Nederland. Vijlen is dan ook vaak de plaats waar de eerste sneeuw van Nederland valt, en waar ook de meeste sneeuw per jaar wordt gemeten. De runderen in hun dikke wintervacht lijkt het vooralsnog niet te deren. Foto ANP

Akkerbouwer George Roebroek inspecteert de kwaliteit van de korrelmais die op het erf wordt gelost. Het bedrijf in het Limburgse Beek droogt korrelmaïs voor de mengvoerindustrie.  In een grote droogsilo wordt met behulp van propaanbranders het vochtgehalte teruggebracht van dertig naar vijftien procent.  De kwaliteit is dit jaar prima, maar de opbrengst valt met dertien ton per hectare toch wat tegen, aldus vader Guus Roebroek.  "Vorig jaar hadden we gemiddeld vijftien ton per hectare. Maar gezien het koude voorjaar, de hete zomer en de natte herfst valt het me nog mee." De prijs is met 210 euro per ton prima, meent hij. “Dat maakt een hoop goed.”
Bij elkaar droogt Roebroek dit seizoen naar schatting 2.500 ton. Foto Twan Wiermans

Sloten bv, onderdeel van Nutreco, moderniseert zijn melkfabriek in Sloten in Friesland. Duitse monteurs werken dag en nacht om het werk zo snel mogelijk klaar te krijgen. "Normaal gesproken draait de fabriek 24 uur per dag, zeven dagen in de week 52 weken per jaar", legt vestigingsdirecteur Peter Veldman uit. "Momenteel liggen twee drogers stil." In de melkfabriek worden zuivelgrondstoffen door middel van een sproeidroogproces verwerkt tot melkpoeders voor de productie van kalvermelk. Hiervoor zijn normaal gesproken drie drogers beschikbaar. Op het moment worden de filters van 13 meter hoog, die achter de drogers hangen, vervangen. Daarnaast worden de drogers ook uitgerust met een warmte-terugwin-systeem. Deze modernisering leidt volgens het bedrijf tot een hoger productie-efficiëntie en een CO2-reductie van 30 procent. "We hopen de werkzaamheden in december af te ronden", zegt Veldman. Jaarlijks wordt er in Sloten ruim 50.000 ton melkpoeder geproduceerd. Het product gaat als half­fabrikaat naar de fabriek in Deventer. Daar wordt de poeder verwerkt tot onder meer Sprayfo-fokmelk en Nuklospray Yoghurt. Foto Alex de Haan

Bezoekers bekijken de prestaties van de eiertransportband in de nieuwe stal van het biologische legbedrijf van de familie Van Maanen in het Gelderse Kootwijkerbroek. De machine werd gedemonstreerd met speelgoedeitjes. Er was vandaag open dag op het bedrijf. De nieuwe stal voor 12.000 leghennen is onder meer uitgerust met het Bolegg Terracce systeem van Vencomatic met draadroosters. De stal heeft mestbandbeluchting met een centrifugaal ventilator. Van Maanen gaat werken met een Moba-inpakmachine en stapelaar. Foto Wil Groenhuijsen

Groenteteler Wim Quik snijdt boerenkool. De teler uit Hedel teelt verschillende groenteproducten op negen hectare. Hij stemt zijn teeltplan zo af, dat hij het werk in zijn eentje kan doen. Hulp van de tweeling Maarten en Mathijs is voorlopig nog niet te verwachten. Quik levert aan veiling Zaltbommel voor de klok en bemiddeling. De prijs van 1 euro per kilo kan volgende week stijgen, verwacht Quik. Hij stript de stronken met de hand, waardoor minder bittere steeltjes meekomen.Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.