Home

Achtergrond 182 x bekeken

Sloopplannen Oranjes houden gemoederen bezig

De sloopplannen van de koninklijke familie voor twee boerderijen op landgoed De Horsten in Wassenaar blijven de gemoederen bezig houden.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft maandag de eerste pagina van de aanvraag voor een sloopvergunning op haar website gezet. Dat deed ze in een reactie op berichtgeving in de Volkskrant.

De krant meldde in een fotobijschrift vorige week en in een artikel begin september dat prins Willem-Alexander de twee boerderijen zou willen slopen. Volgens de RVD heeft niet de kroonprins, maar koningin Beatrix de aanvraag ingediend bij de gemeente Wassenaar. De publicatie van de aanvraag ging gepaard met een bericht op twitter: "Zal de Volkskrant een keer ophouden met publiceren onjuiste info?"

Hoofdredacteur Philippe Remarque vindt het "onwenselijk als voorlichters namens het rijk valse beschuldigingen uiten jegens een krant. Wat de RVD twittert, is onjuist. Onze berichtgeving klopt.'' Remarque noemde de tweet van de RVD "een poging om onze geloofwaardigheid in twijfel te trekken.''

Journalistenvakbond NVJ sluit zich hierbij aan. "De RVD moet geen speler worden in de beoordeling van de kwaliteit van de journalistiek", aldus secretaris Thomas Bruning. "Dat is niet hun rol. Als de RVD fouten constateert, zijn er andere manieren om dat aan te snijden dan via Twitter.''

Het Cuypersgenootschap liet maandag weten zijn bezwaarschrift tegen het besluit van de gemeente om de boerderijen op landgoed De Horsten niet aan te wijzen als monumenten, niet in te trekken. De gemeente had hier wel om gevraagd, omdat de hele procedure over het mogelijk aanwijzen van de twee boerderijen op het terrein van de Oranjes als monument over moet vanwege fouten in de procedure. "Zolang de gemeente nog geen officiële nieuwe procedure is gestart, zijn wij als we ons bezwaarschrift intrekken, alle rechten kwijt", stelt een zegsman.

De koninklijke familie wil graag twee naoorlogse boerderijen op De Horsten laten slopen om de financiële exploitatie van het landgoed rond te krijgen. Op de vrijgekomen plekken kunnen geïnteresseerde partijen nieuwe woningen neerzetten die erfpachtinkomsten moeten genereren. De plannen voor de sloop stuiten echter op verzet van onder meer het Cuypersgenootschap, dat meent dat de boerderijen een bijzondere cultuurhistorische waarde hebben.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.