Home

Achtergrond 335 x bekeken

Schotland krijgt centrale databank I&R

Schotland krijgt als eerste landsdeel van Groot-Brittannië een centrale databank voor de elektronische identificatie en registratie van schapen.

De I&R databank omvat in eerste instantie 3.200 boerderijen en zo’n 60 procent van de fokschapen in het land.

De Schotse regering heeft de subsidie voor de invoering van I&R met nog eens 1,1 miljoen euro verhoogd naar een bedrag van in totaal 5,5 miljoen euro.

De Schotse premier Alex Salmond realiseert zich best dat het verplichte I&R-systeem op brede weerstand stuit onder de schapenhouders. "Mede door deze subsidie hopen we nu echter wel een werkbaar systeem tot stand te brengen,"stelt hij. "Elektronische identificatie heeft immers wel voordelen op lange termijn, zoals het delen van informatie binnen de hele keten, waardoor de kwaliteit van ons product van wereldklasse verder kan verbeteren," aldus Salmond tijdens een bezoek aan een schapenhoudersbedrijf.

De databank krijgt directe verbindingen met boerderijen, veemarkten, slachthuizen en de terminals van de belangrijkste veerdiensten van en naar Schotland. Veel Schotse schapenhouders hebben geen scanner op de boerderij zelf, maar gebruiken de apparatuur op de veemarkt als eerste registratiepunt.

De vooruitgang in Schotland staat in tegenstelling tot de situatie in Engeland en Wales. Daar is nog geen enkele stap op weg naar een databank voor schapen gezet.

In Engeland steggelen boerenorganisaties en het plattelandsministerie Defra al tijden over de verdeling van de kosten voor het Identificatie en Registratiesysteem. Die discussie is door de recent aangekondigde overheidsbezuinigingen alleen maar moeilijker geworden.

EU-inspecteurs hebben zich tijdens een recent bezoek aan Engeland echter wel kritisch uitgelaten over het ontbreken van een dergelijke voorziening. Mogelijk zet dit toch iets extra druk op de ketel, zodat hier ook iets wordt geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.