Home

Achtergrond 613 x bekeken 21 reacties

Schoonvaders zijn ook niet mis

Dat het met schoonmoeders flink kan knallen, is bekend. Maar vlak vaders en schoonvaders ook niet uit.

Nog niet zo lang geleden schreef ik een kritisch stukje over schoonvaders. Schoonmoeders kunnen heel erg zijn, maar dat vaders en schoonvaders er ook wat van kunnen, bleef onderbelicht. Terwijl het barst van de ergernissen over en weer. De oude generatie verzamelt bijvoorbeeld van alles: rollen verroest prikkeldraad, strotouwtjes en kapot gereedschap voor je weet maar nooit.

Hierover schrijven, leverde me een bult boze reacties op. Dacht ik soms dat boeren voor de lol zo hard werken? Het verband ontging me eerlijk gezegd. Wat heeft hard werken te maken met het verzamelen van al die oude rommel? Niets.

Met mijn stukjes hoop ik te bereiken dat mensen hun situatie herkennen en zich afvragen: hoe gaat het bij mij? Hoe doe ik tegen mijn zoon? Waarom verzamel ik al die oude rommel? Denk ik dat hij te veel geld uitgeeft? Ben ik bang dat het bedrijf ten onder gaat? Vertrouw ik er niet op dat mijn opvolger de boel overeind houdt?

Maar jezelf zulke vragen stellen, dat is niet makkelijk. Het kan zelfs erg confronterend zijn. En het nare gevoel daarvan poets je het makkelijkst weg met een opmerking als: denk jij soms dat ik voor de lol zo hard werk?
Probeer daar als opvolger maar eens doorheen te prikken. Soms denk ik wel eens dat je om boer te worden beter psychologie kunt studeren dan iets agrarisch.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet zonderland

  Jij schrijft altijd waardelose weblogs. altijd op iedereen en overal gezeik

 • no-profile-image

  HERWIN AMSTERDAM

  Toen ik de aankondiging van deze weblog zag wist ik al dat hij van Margreet is. Het gaat veel te ver om te zeggen dat ze waardeloos schrijft, al is de essentie niet altijd duidelijk. Soms lijkt het in haar blogs voortdurend komkommertijd. Dat is jammer want Margreet kan best goed schrijven, en dat mag ook gezegd worden.

 • no-profile-image

  Ad

  Mijn vader gooit ook nooit iets weg. Het is een zooi waar ik me aan irriteer. Als ik er iets van zeg, zegt mijn vader: jij snapt dat niet want jij hebt de oorlog niet meegemaakt. Dat is zo maar moeten we daarom die troep maar hebben? Ik stoor me daaraan en ik ben degene die op dit bedrijf verder moet.

 • no-profile-image

  Erik

  Het is wel goed dat dit eens opgeschreven is want ik denk dat iedereen wel wat er in herkend. Mijn vader bemoeit zich met alles en geeft mij nooit goedkeuering. Ik doe het niet snel goed. Ik vraag me af of het begrip van de oudere of de jongere generatie moet komen.

 • no-profile-image

  Opgeruimd

  Breng je rommel met vader en al naar het afvalscheidingsdepot. Misschien dat ze daar nog n baantje voor m hebben. ;)

 • no-profile-image

  Willem

  Ben zo n schoonvader en ik denk vaak aan de de tijd toen ik zelf op het bedrijf kwam werken en hoe we toen met elkaar omgingen en denk dan o ja doe ik het goed of niet . Kijk ook vaak naar RTL duitsland Bauer sucht frau op zondag dan schrik ik soms van de beelden op de bedrijven van onze ooster buren .

 • no-profile-image

  Karin

  Ik vind het heel verstandig om -zeker in tijden van crisis en een krappe beurs- dingen te bewaren voor hergebruik, en niet klakkeloos alles nieuw te kopen. Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen!
  Maar ja, ik ben dan ook van de generatie van de vaders en de schoonvaders.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Mijn zoontje is nog te jong om te reageren maar als ik het zo zie heeft hij dezelfde tic als zijn vader: Verzamelen van oude zooi en niets mag ervan weg! Ik ben degene die zich eraan ergert! Helaas, het is 2 tegen 1 :-) De appel valt niet ver van de boom!

 • no-profile-image

  Elisa

  Mijn man is ook zo gek die van alles kan gebruiken en het ergert mij enorm.
  Zo nu en dan gooi ik heel wat in de kliko', hij weet het dan toch niet waar hij het heeft gelaten.

 • no-profile-image

  Maaike

  Nu had ik laatst een zwik oude kapotte stalen scharnieren (van de vooroorlogse) bij het oud staal gelegd. Maar nu zijn de kalvervreetbakken ermee gerepareerd!
  Dus ik ben het zeker eens met Karin, maar he mannen; laat het dan alsjeblieft wel orderlijk lijken; staal bij staal, hout bij hout etc. En niet: grote stapel 'kan ik vast en zeker nog hergebruiken', grote stapel 'moet ik nog uitzoeken', grote stapel 'weet ik niet' en grote stapel 'oh had ik dat ook nog?' ;-)

 • no-profile-image

  sybren

  Er is maar één remedie tegen dit alles.
  Neem zo snel de boel over en zorg dat je alles op naam hebt.
  Koop een hele grote kieper en rij alles waar je je aan ergert naar de stort!
  Als je iets nodig hebt kun je het immers toch niet vinden....

 • no-profile-image

  Piet

  Daar heeft mijn vader een handige remedie voor. Op zijn bedrijf geeft hij een medewerker opdracht om op te ruimen. En die krijgt vaak wel een 6 kuubs container vol. Loop je ook niet tijden te zoeken naar een dingetje wat je volgens mij nog had en uiteindelijk niet past. Vaak bespaar je met die reparatie-rommel hooguit een paar euro en je hebt er bulten werk en overlast van.

 • no-profile-image

  Jan

  Wij als kinderen grepen altijd de vakantie van onze ouders aan om op te ruimen. Zowel voorhuis als achterhuis leverde vlot een grote staalcontainer vol op. Mijn ouders misten nadien nagenoeg niets. Ze zouden het nooit zeggen, maar eigenlijk vonden ze het zelf ook wel mooi opgeruimd.

 • no-profile-image

  Bison rancher

  De jeugd will alles altijd weg gooien en nieuw kopen.De ouderen en wijzeren bewaren het ,want het kan altijd nog van pas komen.Ik hoor dus bij de laatste.
  Je moest eens weten hoe vaak ik een reparatie heb gedaan met een stuk ijzer dat in de schroot hoop lag,dat is de eerste plaats dat ik zoek voor iets.Een emmer met oude spijkers komt in handig als je nog een paar nagels in moet slaan en de doos met nieuwe is net leeg voor je klaar ben(scheelt naar town rijden en je dag is naar de knoppen)
  Naar town rijden kost tijd en geld en als je maar een klein stukje nodig heb moet je vaak een hele lengte kopen omdat ze niet op maat willen verkopen.

  Kinderen moeten zich aan passen,ze hebben niks in de melk te brokkelen totdat ze eigenaar zijn.
  Vrouwen lopen altijd te zijken over alles waar ze wel of geen verstand van hebben, zo daar luisteren we gewoon niet naar.
  My two cents worth.

 • no-profile-image

  boerin

  Laat het nou in ons gezin, net andersom zijn: onze teenage zoon wil alles bewaren, en absoluut niks nieuw gaan kopen voordat hij de shop afgezocht heeft. Mijn man daarentegen is van opruimen en zoveel mogelijk de container in. Heeft meer met karakter te maken dan leeftijd.
  En gelukkig hechten beiden waarde (meer dan twee cent) aan mijn mening

 • no-profile-image

  nieuw is makkelijk

  heeft alles te maken met hard werken. volgens mij weet margreet niet waarover ze praat. ben zelf jonge boer zonder vader, of schoonvader, moet zelf het nieuwe betalen en zorg er dus voor dat ik het oude eerst gebruik, ook al moet ik dat eerst te pas maken ( harde werken voor weer dat kleine beetje goedkoper, veel dubbeltjes maken vele euro,s) de vaak verwende jonge boer weet vaak nog niet eens hoe die een bedrijf financieel moeten laten draaien, en moet zich nog bewijzen, de komende jaren. een beetje waardering voor de hulp van de oudere, en de financiele hulp van de oudere is ver te zoeken.

 • no-profile-image

  Marie

  Het heeft idd niks met hard werken te maken, maar gewoon met opruimen. Sommige dingen moet je niet bewaren, maar gewoon weggooien. Al is het maar om plaats te maken voor dingen die wel belangrijk zijn. Andere moet je wel bewaren, maar dan wel opruimen en niet rond laten slingeren. Ik vind het heel herkenbaar. Mijn schoonvader wil ook niks wegdoen. Koopt een nieuwe hakselaar en wil de oude niet verkopen/inruilen. Dus nu staan er 2 in de schuur waarvan er 1 niet gebruikt wordt. Wat heeft dat met hard werken te maken?!?! Eerder met geld weggooien en je verstand niet gebruiken.

 • no-profile-image

  Marieke

  Margreet, nu we het toch weer over schoonouders hebben, weet ik er nog wel eentje...
  Er is ook veel geschreven over vrouwen die meewerken op de boerderij maar er geen vergoeding voor krijgen.
  Wat dacht je van vrouwen die nog NOOIT meegewerkt hebben op de boerderij maar er wel al heel hun leven lang een vergoeding voor krijgen? Of in ieder geval getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, of in de maatschap zitten...kortom nooit werken maar wel gewoon van het geld profiteren.
  DAT IS PAS IRRITANT!

 • no-profile-image

  thea

  dat je hierop margreet veel boze reacties kreeg is vrij logisch. je legt de schuld namelijk hoofdzakelijk bij de oudere, en dit is eigenlijk per geval verschillend. elk gezin moet er zelf uit zien te komen, problemen oplossen,en jij schrijft eigenlijk alleen maar stukken met stokende onderwerpen, is het niet tussen man en vrouw, dan wel tussen oudere en jongere generatie.

 • no-profile-image

  oud

  stank voor dank. eerst mag de oudere de helft van de boerderij schenken, en nog voor de overname bepaalt de jongere al oud spul weg en nieuw spul kopen.

 • no-profile-image

  veel geschonken gekregen

  ja oud boertje, eigen schuld dikke bult, moet je maar niet veel schenken, zo werkt het tegenwoordig

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.