Home

Achtergrond 301 x bekeken 4 reacties

Saldo melkveehouders stijgt met 11.000 euro

Het saldo van een gemiddeld Nederlands melkveebedrijf is in het derde kwartaal van 2010 met ruim 11.000 euro gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Dat meldt onderzoeksbureau LEI in zijn Agrimonitor over het derde kwartaal van 2010. De saldostijging geldt voor een bedrijf van 77 koeien met een melkproductie van 615.000 kilo. De stijging wordt bijna volledig veroorzaakt door de hogere melkprijs. De verwachte prijs ligt in het derde kwartaal bijna 7,5 euro per 100 kilo hoger dan in het tweede kwartaal. Over de eerste negen maanden van 2010 is het saldo 33.000 euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, en ligt het rond het meerjarig gemiddelde. Over het gehele jaar verwacht het LEI een verbetering van het saldo van ruim 40.000 euro. De melkaanvoer bij de zuivelfabrieken in Nederland lag tot en met augustus 4,7 procent hoger dan in augustus 2009. Het gemiddelde vetgehalte lag 1 procent hoger op 4,21 procent. De melkproductie ligt in de eerste vijf maanden van het huidige melkjaar 3 procent hoger, het vetgehalte bijna 1 procent.

Het LEI signaleert duidelijke verschillen wat betreft de melkproductie in Europa. De productie in de meeste Noordwest-Europese landen is toegenomen, terwijl de productie in veel Oost-Europese landen is gedaald. De prijzen van nuchtere kalveren zijn in het derde kwartaal verder gedaald, tegen het einde van september onder de 100 euro. Deze prijsdaling is niet ongewoon omdat deze nuchtere kalveren pas na de kerstperiode op de markt komen. Wel speelt een toegenomen import, uit vooral Duitsland, ook een rol. In de eerste negen maanden van 2010 zijn 658.000 kalveren ingevoerd. Dat is 44.000 stuks meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De handel in rundvlees is moeizaam verlopen. Het aanbod was ruim en de vraag was vanwege de zomerperiode beperkt. In de eerste negen maanden van 2010 zijn in ons land 425.000 runderen geslacht. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietflevo

  Het LEI alweer een geldverslindend nutteloze instantie waar de boer niet beter van wordt

 • no-profile-image

  koetje

  Saldo is nog geen winst.

 • no-profile-image

  clowntje

  Ow die boeren hebben het zo slecht nog niet@@

 • no-profile-image

  jan

  Hoe kan het dan dat zoveel melkveehouders nog rood staan en veel onbetaalde rekeningen hebben liggen ???

Of registreer je om te kunnen reageren.