Home

Achtergrond 3 reacties

SP wil erkenning van fouten Q-koorts

De bewindslieden Schippers (VWS) en Bleker (ELI) zullen de kritiek en de fouten van het Q-koortsrapport Van Dijk moeten erkennen, anders komen ze in grote problemen.

Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven in een reactie op de vanochtend gepresenteerde kritische evaluatie van het bestrijdingsbeleid van de toenmalige ministers Klink (VWS) en Verburg (LNV).

Van Gerven had van meet af scherpe kritiek op de Q-koorts-aanpak en ziet zijn gelijk in het rapport bevestigd. "Door laks optreden is een jaar verloren gegaan. Dat heeft ook voor de geitenhouders nadelig uitgepakt. Hadden Klink en Verburg eerder een fokverbod afgekondigd waren er geen drachtige geiten geweest die geruimd moesten worden".

Klink en Verburg kunnen niet meer door de Kamer ter verantwoording worden geroepen, maar hun opvolgers wel. Van Gerven zal morgen een plenair Kamerdebat met de bewindslieden aanvragen. Die willen geen reactie geven voor vrijdag als het kabinet conclusies aan het rapport verbindt. Dat daar kabinetsberaad voor nodig is vindt Van Gerven "erg opvallend". "Het geeft wel aan dat deze kwestie politiek zeer gevoelig ligt".

Van Gerven wil niet vooruit lopen op de consequenties voor de bewindslieden als zij de conclusies van het rapport niet overnemen en de beschreven fouten niet erkennen. "Ik hoor niet tot de koppensnellers", antwoordt hij ontwijkend op de vraag of hij een motie van wantrouwen of van treurnis achter de hand houdt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel op de vraag "We moeten er flink over gaan debatteren hoe het zover heeft kunnen komen.” kan ik wel antwoorden.
  Het gaat precies de volgende keer weer hetzelfde. De sector is zo geprogrammeerd. De sector, als het nu om kippen, varkens, koeien of geiten gaat is niet professioneel genoeg.
  Alles moet hetzelfde als gisteren. Verandering is bijna niet mogelijk. Traaq van begrip, en als er wat gebeurd dan gaat dat vanzelf wel weer over. Ik mag aannemen dat Verburg nu opgepakt wordt en strafrechtelijk vervolgd wordt met het bewust in gevaar brengen van de volksgezondheid? Typisch CDA gedrag en Bleker is nog veel erger.

 • no-profile-image

  Gommers

  De huidige bewindslieden zullen uiteraard wel bevestigen dat er het nodige is misgegaan. Persoonlijk konden ze daar immers niets aan doen. Vervolgens is iedereen blij dus ook de sp-fractie en patrick. Eenzelfde antwoord komt dan ook weer over 4 jaar als andere bewindslieden zich moeten uitspreken over de daden van de huidige bewindslieden . Patrick snapt het alleen nog niet zo goed denk ik. Verburg krijgt gewoon een wachtgeldregeling i.p.v. strafrechtelijke regeling.

 • no-profile-image

  Patrick

  AGD redaktie, vermeld er aub even bij als u een artikel veranderd qua tekst.
  In eerdere tekst kwamen ook uitspraken van de PVdA voor, zodoende.

Of registreer je om te kunnen reageren.