Home

Achtergrond

Rutte legt Oranjes geen strobreed in de weg

Het Koninklijk Huis en de daarmee samenhangende tradities blijven onder premier Mark Rutte onaangetast.

Als het aan hem ligt, komt er geen belastingplicht, blijft de aanhef 'bij de gratie Gods' bij wetten gehandhaafd en wordt er niets veranderd aan het predikaat 'Koninklijk' dat aan bedrijven wordt verleend.

De premier deed woensdag in de Tweede Kamer geen concessies aan partijen die veranderingen bij het koningshuis voorstelden. Naast de wens de politieke invloed van het staatshoofd te beperken, kwamen de fracties ook met andere 'moderniseringen'.

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kunnen koninklijke wetten en besluiten wel zonder de aanhef 'bij de gratie Gods'. "Het is in geen wet geregeld'', aldus Pechtold. Rutte: ,,Dit komt voort uit tradities van eerdere generaties; het hoort bij Nederland.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.