Home

Achtergrond

Rutte: geen zorgen over Nederland in NAVO

De Nederlandse premier Mark Rutte maakt zich geen zorgen over de Nederlandse positie binnen de NAVO, nu Nederland nog geen duidelijkheid kan scheppen over een nieuwe missie in Afghanistan.

Volgens hem heeft Nederland de afgelopen jaren al veel gedaan.

"Ik schaam me nergens voor'', aldus Rutte vanmiddag in Lissabon, enkele uren voor het begin van de tweedaagse NAVO-top in de Portugese hoofdstad. Nederland heeft vier jaar lang tweeduizend man geleverd, benadrukte de premier. Gezien de geleverde inzet in Afghanistan ziet hij de positie van Nederland binnen het bondgenootschap niet aangetast.

Rutte vindt het wel jammer dat Nederland in Lissabon nog geen nieuwe Nederlandse missie kan toezeggen. Hij wees daarbij op de politieke situatie in Den Haag, waar de minderheidscoalitie van VVD en CDA steun zoekt in de Tweede Kamer voor de gewenste nieuwe inzet in Afghanistan.

De premier noemde in Lissabon twee redenen om in Afghanistan actief te zijn. Hij zei ,,recht te willen doen aan de enorme inspanning die al geleverd is'' en die goed moet worden afgerond. Hij sprak over een enorme investering die verankerd moet worden, zodat de inzet "niet voor niets is geweest''. Verder stelde hij dat het wenselijk is een bijdrage te leveren aan de stabiliteit in de regio, ook voor de eigen veiligheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.