Home

Achtergrond 505 x bekeken

Rouveen zet in op een duurzame bedrijfsvoering

Een medewerker van Rouveen controleert de kwaliteit van de kaas.

De kaascoöperatie is onlangs gestart met de bouw van nieuwe ruimtes om de kazen te laten afrijpen. Zodra de ruimtes gereed zijn hoeven de kazen vanwege ruimtegebrek niet meer naar externe locaties te worden vervoerd. Het beperken van het transport past binnen de visie van Rouveen om de bedrijfsvoering te verduurzamen. Ook voor de veehouders wordt komend jaar een nieuw duurzaamheidsproject uitgerold. Foto Rouveen

Medewerker Bert Bakker van loonbedrijf Cerfontaine in het Limburgse Berg en Terblijt kijkt naar de drooginstallatie voor korrelmais. Het loonbedrijf koopt mais van derden aan en droogt dit in de installatie. De korrels gaan bovenin nat in de installatie en komen na acht uur gedroogd onder uit de droger. Daarna gaat de mais in de opslag in afwachting van afzet naar de mengvoerindustrie. Foto Twan Wiermans

Paul en Saskia Overgauw laten 96 schapen in de wei van melkveehouder Jos Landsberg in Holwierde. Het grasland van de melkveehouder, zo’n 20 hectare in totaal, is uitermate geschikt om de schapen gedurende de wintermaanden te weiden. Daarbij gaat het gras niet te lang de winter in zodat het in het voorjaar weer goed kan groeien. De schapen blijven normaal gesproken tot februari op het land. De familie Overgauw heeft een schapen- en melkveebedrijf in het Groningse Holwierde. Foto Koos van de Spek

Akkerbouwer Jan-Kees Kool uit het Groningse Warffum naait een zak dicht met 25 kilo pootgoed van het ras Spunta. "Het betreft dikke pootaardappelen van 55 tot 65 millimeter. De kleinere pootaardappelen gaan in zakken van 50 kilo en zijn bestemd voor Algerije en Marokko. Ik doe het bedrijf samen met mijn neef Arjan. We telen 66 hectare pootaardappelen van tien verschillende rassen. Alle Spunta's zijn gesorteerd. Het duurt wel tot april voor we alle pootgoed hebben gesorteerd." Foto Koos van der Spek

Studenten van de biologische afdeling Warmonderhof van het Groenhorst College gooien hoge ogen met het idee om kalkoenen in een boomgaard te houden. De Vlaming Arne Vastershaeghe en zijn studiegenoten Carlotta Alecci (Italië) en Gaia Firth (Engeland) dingen met hun concept mee naar de Great Challenge, een prijs voor jonge ondernemers van Young Entrepreneurial Sagamores. Vastershaeghe zegt dat het idee kans biedt voor jonge ondernemers, omdat met weinig financiële middelen een duurzame en profijtelijk bedrijf kan worden opgezet.
De kalkoenen krijgen naast biologisch voor het gras te eten in de boomgaard. Tegelijk zorgen de dieren ook voor de bemesting. Zo heeft ook de fruitteler profijt van de dieren. De studenten hebben in het leerproject met alle aspecten van het ondernemerschap te maken gekregen: het nemen van financieel risico, doorgronden van regelgeving, omgaan met tegenslag en het regelen van afzet. Foto Arne Vastershaeghe

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.