Home

Achtergrond 178 x bekeken

Roemenië koerst af op nieuwe leningen

De Roemeense regering is dicht bij een akkoord over een nieuw deel van de hulpleningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie. Dat zei het hoofd van de IMF-missie in Roemenië, Jeffrey Franks, maandag.

Volgens Franks voldoet Roemenië aan de voorwaarden voor de kredieten, als het land de voorgenomen hervorming van het pensioensysteem en de verlaging van de ambtenarensalarissen daadwerkelijk doorvoert. Wordt de nieuwe begroting met die hervormingen eind december aangenomen, dan kan het IMF-bestuur in januari instemmen met de nieuwe lening, stelde hij.

Het IMF en de EU stelden Roemenië in maart vorig jaar in totaal 20 miljard euro aan hulpleningen in het vooruitzicht, onder de voorwaarde dat het overheidstekort van het land aanzienlijk wordt beperkt. In de afgelopen maanden heeft de Roemeense regering daarom onder meer de btw fors verhoogd en voorgesteld de ambtenarensalarissen met een kwart te korten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.