Home

Achtergrond 166 x bekeken

Robot kan kompels Nieuw-Zeeland niet helpen

Een robot heeft in Nieuw-Zeeland geen duidelijkheid kunnen verschaffen omtrent de omstandigheden in een mijn waar 29 mijnwerkers worden vermist.

De robot was in een tunnel naar beneden gestuurd om onder meer opnames te maken van de mijn en aanwezigheid van gassen te meten. Maar het apparaat kreeg kortsluiting, liet burgemeester Tony Kokshoorn vandaag weten.

Kokshoorn sprak van een tegenslag voor de families van de vermiste kompels. ,,Het was een verschrikkelijke bijeenkomst'', zei de burgemeester na een vergadering met reddingscoördinatoren. "We hadden onze hoop gevestigd op de robot. Hij moest ons vertellen waar de mijnwerkers waren en hoe ze eraan toe waren.'' Kokshoorn vroeg zich af waarom de robot van Defensie niet waterbestendig was gemaakt. "Ze wisten dat er water in de tunnel zat.''

"Onze enige hoop nu is het gat'', verwees de burgemeester naar het boorgat van 15 centimeter breed dat naar de mijnschacht wordt gemaakt om een camera in te laten zakken.

Reddingswerkers vrezen het ergste voor de kompels die worden vermist na de explosie vrijdag in de Pike River-mijn vlakbij de plaats Greymouth op het Zuidereiland. Sinds het ongeval is niets meer vernomen van de mannen. Het gaat om 24 Nieuw-Zeelanders, twee Australiërs, twee Britten en een Zuid-Afrikaan.

Mijnrampen zijn zeldzaam in Nieuw-Zeeland. De meest recente ramp was in 1967, ook in de buurt van Greymouth. Negentien mijnwerkers kwamen toen om door een explosie. Ook de dodelijkste ramp die de Nieuw-Zeelandse mijnbouw ooit trof, gebeurde in die regio: in 1896 vielen 65 doden door een gasexplosie in de Brunner-mijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.