Home

Achtergrond 4 reacties

Rem op schaalvergroting in de melkveehouderij

Het aantal bedrijven en dieren in de melkveehouderij blijft dalen en de schaalvergroting is in 2010 minder snel verlopen dan in voorgaande jaren.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige ramingen over dit jaar. Het totale aantal melkveebedrijven nam met bijna 500 af van 20.281 naar 19.790 stuks. Daarmee is het aantal onder de magische grens van 20.000 bedrijven uitgekomen.
De afname deed zich in alle provincies voor, met uitzondering van Flevoland. Daar kwam er per saldo 1 nieuw bedrijf bij. Flevoland telt volgens het CBS nu 282 melkveebedrijven.

Ook het aantal melkkoeien bleef vorig jaar dalen. Volgens het CBS daalde het aantal met 12.000 stuks. De melkveestapel bedraagt volgens de voorlopige gegevens ruim 1.477.000 stuks. Het totale aantal runderen steeg overigens wel. Dat ging met bijna 3.000 stuks omhoog van 3.969.000 naar 3.972.000 stuks. Die toename kwam echter vooral door de sterke stijging van het aantal vleeskalveren. Daarvan kwamen er bijna 34.000 stuks bij.

De melkveeprovincie bij uitstek blijft nog steeds Friesland. Dat telt volgens het CBS ruim 265.000 melkkoeien (18 procent van het totaal) op een kleine 3.000 bedrijven (15 procent). Het gemiddelde aantal koeien per bedrijf steeg met 1,7 procent van 73,4 naar 74,6 melkkoeien per bedrijf. Het is wel de kleinste schaalvergroting van de laatste 5 jaar. Flevoland tekende voor de grootste stijging van het aantal melkkoeien per bedrijf met een toename van ruim 4 procent.

Het aantal melkgeiten daalde in een jaar tijd met 27.000 stuks, ofwel zo’n 10 procent naar 247.000. Het totale aantal geiten daalde minder snel en nam af van 374.500 naar 351.700 stuks. Het aantal bedrijven met melkgeiten nam met 65 stuks af van 644 naar 579 stuks. Het gemiddelde aantal melkgeiten per bedrijf bleef nagenoeg stabiel op 426 stuks. De afname van het aantal melkgeiten lijkt grotendeels het gevolg van de Q-koortsruimingen in het afgelopen jaar.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  heirich

  Worden de melkveehouders toch nog een wat verstandig. Schaalvergroting bied geen soelaas beste mensen!!!!!

 • no-profile-image

  gerrie

  Al die zakjesplakkersbaantjes brengen soelaas. Blijf lekker verder plakken

 • no-profile-image

  freek

  dit is een zeer kortzichtig onderzoek zijn die boerderijen verkocht of zijn de koeien weg kwotum verkocht (eerste eruit maakt nog geld de laatste kan er geld bijleggen) en de boer geld gaan verdienen door misschien graan of ruwvoer te gaan zijn verbouwen, zodat wanneer het kwotum afgeschaft word hij de financieele middelen heeft om uit te breiden en om tegen een lagere kostprijs kan produceren om zo de prijs schommelingen beter te kunnen opvangen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo te zien gaan steeds meer melkveehouders begrijpen -na het prijsdal van 2009- dat de vraag naar melk niet altijd het aanbod kan verwerken, dat de melkveehouders produceren. Anderzijds is het wel zo dat een lager prijsniveau meer kopers heeft (armere mensen), maar wie wil onder zijn kostprijs produceren???...

Of registreer je om te kunnen reageren.