Home

Achtergrond 13 reacties

Rabo neemt mega-melkveebedrijven Vreba-Hoff over

De mega-melkveebedrijven van Vreba-Hoff in de VS zijn niet langer in handen van de families Van Bakel en Van der Hoff.

De bedrijven zijn overgedragen aan Rabo Agrifinance. Dit bevestigt een woordvoerder van de Rabobank. Het gaat om de melkveebedrijven Vreba-Hoff Dairy I en II bij Hudson en Waldron Dairy. Rabo Agrifinance stapte in oktober naar de rechter en diende een claim in van 55,7 miljoen dollar tegen Vreba-Hoff omdat de firma de betalingsverplichtingen niet is nagekomen.

Een woordvoerder van Vreba-Hoff bevestigt in The Daily Telegram dat bank nu de scepter zwaait op de melkveebedrijven. De drie melkveebedrijven hebben een totale capaciteit van 8.800 koeien. Een groot deel van het vee was al verkocht. De resterende 3.000 koeien zouden zijn overgebracht naar één boerderij. De andere twee bedrijven zouden leeg staan.

Vreba-Hoff en dochterbedrijven van de onderneming zijn in 2009 en 2010 geconfronteerd met claims voor ten minste 155 miljoen dollar, ruim 112 miljoen euro. De grootste is van Rabo Agrifinance, die ruim 55,7 miljoen dollar eist van de firma.

Onlangs bepaalde de rechter nog dat de betrokken mega-melkveebedrijven in Michigan van de families Van Bakel en Van der Hoff onmiddellijk aan de millieuregels moeten gaan voldoen en zich aan de eisen van de vergunning moeten houden. De advocaat van Vreba-Hoff had al eerder laten weten dat de desbetreffende milieuregels onhaalbaar zijn voor Vreba-Hoff.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  opgelicht

  Zo bedonderd Rabo de hollandse boer.

 • no-profile-image

  Veehouder USA

  Het is inderdaad oud nieuws, maar wel heel bijzonder goed nieuws voor de Dairy industrie in de USA dat Vrebahoff van hun bedrijven zijn verjagen door de Rabobank. Het is helaas veel te laat dat dit gebeurd, maar beter laat dan nooit. We wisten allemaal dat deze bedrijven onder het management van Van Bakel nooit hebben gedraaid maar dat is hun tekortkoming. Nu wordt er ruimte gemaakt voor de managers die het wel in hun mars hebben.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Willy van Bakel meent overal dat hij boven de wet staat. In de VS, in India en in de Vredepeel! In Oploo is een mooi pension waar ze hem maar in moeten opbergen.

 • no-profile-image

  't Hart

  Kijk en daar spreekt iemand die er wel verstand van heeft! We zullen idd zien hoe goed deze boeren klaar zijn voor de wereldmarktprijs! Ik ben benieuwd

 • no-profile-image

  veehouder

  Van bakels managment was wel goed hij vloog alleen veel te stijl omhoog en wie hoog vliegt kan hard vallen , en dit was nu het grote voorbeeld voor vele!!

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Van 20.000 koeien naar 0 koeien in 2 jaar tijd, wat een debakel. Waar is het geld van de boeren die nog wachten op hun bedrijf??? Gaat dit geld met de boot mee met Willy naar India?? India heeft mensen als van Bakel hard nodig, volgens de directeur van Global dairy Health uit India in Boerderij nummer 7 (16 november). Deze directeur is er ook ingeluist door "praatwonder" Willy van Bakel, zeker als hij zegt dat Willy's kennis en ervaring gigantisch is om grote melkvee bedrijven op te zetten en te runnen. In werkelijkheid is het een grote mislukking, hij kan zelfs niet eens een stal bouwen. Hij installeerd alle ligboxen te laag, het belangrijkste welzijnskenmerk voor de koeien. Gevolg gebroken ligboxen en koeien. Zijn klanten moeten direct na het bouwen de vele bouwfouten herstellen en de bouw afwerken wat hij niet doet. Zijn mestsystemen nodigen uit tot milieuovertredingen. Zo iemand gaat nu in India melkveebedrijven bouwen, een volgend debakel in de maak... De wachtende en failliete boeren in Amerika krijgen geen tweede kans van hem die hij zelf wel pakt. Zo een assosiaal iemand die de Amerika dream van zo veel families uiteen deed spatten hoort thuis in de gevangenis.

 • no-profile-image

  edwin camps

  Wederom een ophoping van talloze en kansloze anonieme berichten van "boeren" die het allemaal of: veel beter weten, of: die zelf een handtekening hebben gezet. Petje af hoor. Nou afwachten of deze lieden allemaal zelf klaar zijn voor de wereldmarktprijs die er aan zit te komen na afschaffing van het oo zo lieve quotum. Succes ermee, hebben jullie hard nodig....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  U begrijpt het mevr/meneer @'t Hart uit Kamperveen, de Mega-Melkveebedrijven die niet genoeg vet op hun rug hebben (liquide middelen) kunnen het bij de volgende prijsdaling (dus onder de kostprijs) bijzonder moeilijk krijgen!!!... De Rabobank is al de grootste onroerendgoed bezitter en wordt nu waarschijnlijk ook de grootste melkproducent!!!!!..... ''Het kan verkeren''.

 • no-profile-image

  simpel

  Nu kan de bank zelf gaan melken met onze centen in een lege stal. Laat maar eens zien dat jullie top productie kunnen draaien. Ik ben bang dat er nu pas echt bakken geld bij moeten.

 • no-profile-image

  gli

  Het wordt tijd dat de Rabobank inbindt. Altijd maar groter en groter. De superondernemers dat waren ze! Kijk wat er van komt! Laat de directie eerst maar eens overwegen om een half procent spaarrente extra te geven.
  Inplaats van de risico's af te wentelen op de spaarders die de ogen dicht gestrooid krijgen met de triple a (aaa) status van de bank.
  Laat de bank weer eens terugkeren naar de basis. De kleine ondernemers financieren en de spaarders een marktconforme rente uitbetalen. En dat inplaats van overal de filialen sluiten. Foei!!!

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  Beste meneer Camps de wereldmarktprijs gaat voor ons allemaal gelden behalve voor de Canadezen voorlopig. Maar daar betaalt de consument het dubbele voor zuivelprodukten dan in de VS. En als een bedrijf met het melkquotum overgenomen moet worden is het ook heel duur. Alleen voor de stoppers is dit systeem gunstig, die kunnen het melkquotum verkopen. Mijn bedoeling is alleen de wantoestanden bij van Bakel aan te kaarten opdat een emigratiebegeleider in de toekomst nooit nog zo in de fout kan gaan en eerder ontmaskerd wordt. Van Bakel is al vele jaren Virtueel failliet door mismanagement van zijn bedrijven met als gevolg de talrijke milieuovertredingen. En het schandalige is dat hij daarna nog vele nieuwe slachtoffers in zijn val heeft meegenomen. Dit zijn de boeren waarvoor hij geen bedrijf gebouwd heeft maar wel het geld binnen heeft, en ook de laatst gebouwde bedrijven die hij ook van alle kanten bestolen heeft om zijn eigen hachje te redden. Voor de allerbeste managers die het wel redden, heeft hij de lat ook veel hoger gelegd om te overleven. De banken hebben ook veel te lang zijn financieele gaten gevult vandaar deze grote bedragen die ze terugeisen. Alleen de goede managers hebben nog toekomst in de melkveehouderij, ook in Canada.

 • no-profile-image

  kip

  Dit lijkt op hetzelfde schandaal als van de Duitse pluimveehouder Pohlmann in USA, die dacht ook dat millieuwetten niet voor hem golden

 • no-profile-image

  Patrick

  Tjonge, dat is oud nieuws!! Ze moeten bij het AGD toch beter hun bronnen checken

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.