Home

Achtergrond

RTL-directeur wil praten met publieke omroep

Bert Habets, directeur van RTL Nederland, heeft vandaag in het tv-programma Ochtendspits van WNL een handreiking gedaan naar de publieke omroep.

Hij zei open te staan voor een verkenning over eventuele samenwerking. "Ik ga hierover graag in gesprek met Henk Hagoort'', liet hij weten.

Hagoort is voorzitter van raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens Habets zou samenwerking een optie kunnen zijn op het gebied van sport en entertainment. De RTL-baas zei verder dat hij graag met de politiek en de publieke omroep in discussie gaat over de op handen zijnde bezuinigingen. "Ik zou het jammer vinden als de discussie beperkt blijft tot het puur snijden van wat kosten uit het bestel zonder de rol van het bestel zelf daarin mee te nemen.''

De directeur vindt het logisch dat Den Haag wil dat de publieke omroep nu een forse pas op de plaats maakt. Dat heeft volgens hem vrijwel de hele mediasector, inclusief RTL, moeten doen. Hij meent bovendien dat minder geld niet per se hoeft te leiden tot minder kwaliteit.

Habets zei verder dat sprake is van oneerlijke concurrentie door de publieke omroep, met name op het gebied van nieuwe media. De NPO belemmert de markt op bijvoorbeeld internet en themakanalen, waar ze volgens hem met overheidsgeld groots zijn ingestapt, voor nieuwe toetreders zoals commerciële omroepen, maar ook voor uitgevers en kranten. Het is daardoor bijna onmogelijk geworden voor andere partijen hier ook een positie op in te nemen, mede door de concurrentie op het gebied van de advertentiemarkt.

De directeur vindt dat de publieke omroep zich weliswaar mag manifesteren in deze nieuwe media, maar dat ze weg moet blijven van een-op-een-concurrentie met de commerciëlen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.