Home

Achtergrond 12 reacties

Q-koortsrapport vernietigend over rol LNV

Het rapport van de commissie-Van Dijk over de aanpak van de Q-koortsepidemie is ronduit vernietigend over de opstelling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Het ministerie heeft kordaat ingrijpen lang tegengehouden, met als gevolg dat er grootschalig moest worden geruimd toen het niet anders meer leek te kunnen.

Landbouwbedrijven zijn te weinig aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Relevante informatie tussen instanties werd onvoldoende gecommuniceerd.

Dat zijn enkele van de belangrijkste conclusies van de evaluatiecommissie-Q-koorts, onder leiding van de landbouweconoom Gert van Dijk. In opdracht van het kabinet bekeek de commissie de aanpak en de bestrijding van de Q-koorts in Nederland.

Volgens de commissie waren er verschillen in wetenschappelijk ’bewijs’ voor melkgeitenbedrijven als bron van Q-koorts. Maatregelen bleven te lang uit wat tot onzekerheid bij alle betrokkenen leidde. De overheid maakte niet duidelijk welke risico’s mensen liepen, en wat mensen zelf konden doen. De ministeries van Volksgezondheid en Landbouw traden in reactie op de uitbraak van Q-koorts te terughoudend op.

Verhoogd risico

Dat deskundigen zich erg lang bleven afvragen of geitenbedrijven wel echt de bron van besmetting waren, noemt de commissie ”cruciaal”. Men had direct de meest waarschijnlijke verklaring moeten volgen en mensen die dicht bij een besmet geitenbedrijf wonen, moeten waarschuwen voor een verhoogd risico.

Pas in 2009 gaat de ”besluitvorming plotseling in de hoogste versnelling”, aldus de commissie. Ze schrijft dat toe aan een groeiend aantal patiënten waardoor de frustratie in de regio toenam. Na nog harder aan de bel trekken door de GGD Hart van Brabant en een ziekenhuis in Den Bosch en onder meer een zeer kritische uitzending van het tv-programma Zembla in december 2009 werden maatregelen genomen.

De provincie Noord-Brabant kreeg in 2007 te maken met een grote uitbraak van Q-koorts. Hierna verspreidde de infectieziekte zich ook naar andere delen van het land. Vorig jaar werden 2354 mensen ziek en overleden zes patiënten aan een besmetting. Q-koorts is een bacteriële infectie die bij dieren en mensen voorkomt. De bacterie komt vrij tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen. Mensen kunnen zien worden door de bacterie in te ademen.

Een van de aanbevelingen van de commissie is dat het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij een toekomstige crisis het initiatief krijgen. ”VWS moet bestuurlijke ’doorzettingsmacht’ krijgen ten opzichte van andere ministeries.”

Ger Timmer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacco

  William, dat zeg ik helemaal niet. Ik vind het alleen niet kunnen dat je schrijft dat die zieke mensen toch wel dood waren gegaan. Mensen die niets beters te melden hebben kunnen zich volgens mij beter stilhouden. Moddersmijten tussen (getroffen) geitenhouders en mensen met q-koorts heeft in mijn ogen helemaal geen zin.

 • no-profile-image

  harmen

  Het rapport is helemaal niet vernietigend over de rol van LNV. Het rapport heeft milde kritiek en die kritiek richt zich ook zeker zo veel op VWS. De NOS bakt ze helemaal bruin; binnen een week is het aantal chronische Q-koortspatiënten -volgens deze omroep- gedaald van honderden vorige week tot tientallen nu.

 • no-profile-image

  verkapte schurkenstaat NL

  Het is toch steeds het zelfde liedje in dit Land.Ministeries geven elkaar de schuld ,en doen vervolgens geen reet. Dit Land is totaal ongeschikt voor deze intensieve veehouderij. Ziektes ,ruimen ,en puur ongezonde producten. Ziekenhuizen met MRSA (meticilline-resistente-staphylococcus-aureus) besmettingen door boeren overgebracht en ga zo maar door. Boeren krijgen 50 miljard uit de EU pot voor ondersteuning .Gewoon stoppen met die benden. Windturbines op het boeren land en je kunt op termijn in een Mercedes rond rijden. De Belasting betalers betalen uw troep wel!!!!

 • no-profile-image

  arm geitje

  Zeg niet dat het niet zielig of treurig is als er een familielid overlijdt. Echter om te zeggen dat het qkoorts DE doodsoorzaak is vind ik veel te ver gaan.
  En aan ieder leven komt een einde...
  En ik heb al zoveel dierbare moeten wegbrengen. That life

 • no-profile-image

  slachtoffer

  laat er a.u.b. geen discussie over ontstaan . Als je moet kiezen dan vind ik dat de gezondheid van burgers prevereerd indeze boven het belang van de dieren en het economisch belang van de veehouder. nog een stap verder is in hoeverre belangen van belangengroeperingen indeze een rol spelen b.v. melkfabrieken voerfabrieken en slachterijen en zelfs politieke partijen

 • no-profile-image

  NL bewoner in deze verkapte schurkenstaat

  Om nog even te reageren op William Zegveld. Wat de W. turbines betreft heb je mij verkeerd begrepen. Ik ben daar falikant op tegen. Ik bedoel dat hier veelal een npaar personen voordeel van hebbben i.p.v. de belasting betalers die via de MEP belasting meebetalen aan giga kostbare gesubsidieerde vorm van energie winning. De burgers wordt ook hier weer zand in de ogen gestrooid ! Wat betreft de veehouderij blijf ik van mening dat dit in combinatie met de bevolkingsdichtheid in Nederland op deze intensive veehouderij ( onnatuurlijk wijze van dicht op elkaar houden van dieren) tot de huidige dierziekte,s heeft geleid en nog zal leiden. Om nog maar te zwijgen wat er aan de dieren zelf wordt gesleuteld om maar zo veel mogelijk economisch gewin te boeken.

 • no-profile-image

  vertel

  Het zijn niet alleen de geiten en schapen waar de bacterie vrij komt,ook andere diersoorten(vrijwel alle dieren).
  Vertel a. u. b. ook in je verhaal,Timmer,dat er in 2008 en 2009, ten onrechte heel veel mensen als q koorts patient zijn aangemerkt.

  En verder nog ,kijk op twitter,daar staat meneer Laurent de Vries van de GGD alleen op als hij de geitenhouderij een schop kan geven.Eerst zelf in de spiegel kijken.

 • no-profile-image

  brabander

  Weer een bewijs dat redeneren vanuit één sectoraal belang voor Nederland levensgevaarlijk is!
  Volksgezondheid zou altijd boven het sectorale belang van de landbouw moeten gaan. Niet alleen denken in rechten maar ook denken in burgerplichten zou dit soort problemen in de landbouw kunnen voorkomen

 • no-profile-image

  Arm geitje

  Precies Vertel de Waarheid. De mensen die overleden zijn mankeerden al ernstige ziekte en zouden toch al dood gaan. Lekker makkelijk weer de agrarische sector de schuld geven. Muizen, ratten, volgens en nog meer dieren dragen deze bacterie mee....

 • no-profile-image

  r.m.dubbeld

  ca 9 jan. 2009 heb ik al gereageerd en gemeld dat de CDA ministers Verburg en Klink met onmiddellijke ingang op non actief gesteld dienden te worden ! Al eis ik mijn gelijk niet ik weet intuitief dat ik gelijk had en heb . Elke religieze partij hoopt op boven maar vergeet Mevr Verburg aanschouwende ,dat men hier voor een regilieus persoon met de duivel te maken heeft ! Zij verbergt haar horens achter haar witte krullen ! Verder wil ik er niets over kwijt ,dan "zolang het CDA de post van landbouw onder zich hout , iedereen met de gebakken peren zit !

 • no-profile-image

  Jacco

  "Arm geitje", kun je even een beetje op je woorden passen? Ik ben ook geruimd, maar om nu te zeggen dat de overleden mensen anders toch wel dood waren gegaan gaat wel heel ver! Nu zijn je geiten of schapen dan misschien geruimd door de q-koorts, maar ik wil je wel eens weer horen als een familielid komt te overlijden.

 • no-profile-image

  william

  beste jacco, met alle respect hoor maar jij gelooft nog steeds dat de geitenhouderij de boosdoener van de Q-koorts is? het komt bij ALLE dieren voor en de geitenhouderij is tot nu toe de enige sector waar met enten dat kleine beetje risico weg word genomen. En die aantallen patienten slaat helemaal nergens op want de uitgevoerde test kon tot voor kort alleen antistoffen aantonen, (zie voor de uitleg <>) pas nadat er met een goede pcr test gewerkt word is het aantal patienten drastisch gedaald, gek he? dat was precies wat ze wilde. Door al deze onzin krijg je weer die oneerlijke discussie over de veehouderij in Nederland, met als gevolg dat de kloof tussen platteland en stad nog groter word. Dan nog even aan iemand die zichzelf schurkenstaat noemt: het laatste bedrijf waar Q-koorts is gevonden is een klein biologisch bedrijf boven in groningen dus meteen de hele grootschalige veehouderij afzeiken is veel te simpel. En heb jij ooit wel eens het (milieu) rendement van een windmolen uitgerekend incl bouwkosten? moet je eens doen dan kom je er achter dat het gewoon een politieke hobby is om de maatschappij te laten denken dat we zo milieubewust bezig zijn maar ondertussen is het vooral goed voor de economie. Dan nog even over het avaluatierapport: Als dit de belangrijkste bevindingen van dit onafhankelijke onderzoek zijn, dat de waarheid niet durft te brengen, is het vooral zonde van het papier...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.