Home

Achtergrond

PvdA wil meer weten over verhoging accijnzen

De PvdA wil van premier Mark Rutte precies weten wat zijn plannen zijn voor het verhogen van de brandstofaccijnzen en hoeveel dat de automobilist gaat kosten. PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma wil Rutte daar dinsdag over aan de tand voelen in het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

Aanleiding voor de vragen zijn opmerkingen van de Vlaamse minister-president Kris Peeters, die zondag voorspelde dat ,,heel Nederland in Vlaanderen gaat tanken'' als het Nederlandse kabinet de accijns op brandstof gaat verhogen. Peeters sprak daar afgelopen woensdag over met Rutte, die tot teleurstelling van de Vlamingen niet meer wil meedoen met plan voor een kilometerheffing.

Dijksma wil weten wat Rutte met Peeters heeft besproken. ,,We willen weten wanneer het ingaat, wat het doel is en hoeveel het de automobilist gaat kosten'', aldus Dijksma. De PvdA is zelf nog altijd voorstander van een kilometerheffing.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat het de brandstofaccijnzen mogelijk wil verhogen, in overleg met buurlanden en binnen de EU. ,,Kennelijk heeft de premier er nu al voor gelobbyd'', zegt Dijksma.

Volgens haar wordt iedereen de dupe van een accijnsverhoging en is het effect op de filevorming ,,nul’’. ,,En dat voor de leider van een partij die zich in de verkiezingscampagne nog met verve opwierp als beschermer van de automobilist. Het eerste wat hij nu doet, is het verhogen van de accijnzen.’’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.