Home

Achtergrond 384 x bekeken 24 reacties

Publieksactie PvdD tegen ritueel geslacht vlees

De Partij voor de Dieren is een e-mailactie gestart waarbij het publiek supermarkten moet oproepen om te stoppen met de verkoop van vlees van dieren die onverdoofd ritueel zijn geslacht.

De partij wil dat er een einde komt aan de verkoop van vlees waarvoor dieren in haar ogen onacceptabel hebben moeten lijden.

Onverdoofd slachten van dieren is verboden in Nederland, maar voor joodse en islamitische rituele slachtingen geldt een uitzondering. "Die uitzonderding betekent in de praktijk dat bij miljoenen dieren de keel zonder verdoving wordt doorgesneden", aldus de Partij voor de Dieren. De partij wil dat die uitzondering wordt opgeheven, en heeft daartoe een initiatiefwet in gediend die naar verwachting nog dit jaar in de Tweede Kamer wordt behandeld.

De partij wil supermarkten, vooruitlopend op een eventueel verbod, nu al oproepen om te stoppen met de verkoop van onverdoofd ritueel geslacht vlees. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet verdoven van dieren ernstige stress, pijn en angst veroorzaakt. Dierenartsenorganisaties in Nederland en Europa spreken zelfs van een onaanvaardbaar lijden, aldus de PvdD.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ??

  Emigreren naar de Noord Pool, kan je de natuur zien.(op de Eskimo´s na)
  Jammer dat de PvdD dit niet meer publieke aanpakt, dit is toch wel een punt waar ik ze het met hun eens ben.

 • no-profile-image

  Mike

  Down under toch...jochie... Iemand een Islamfoob noemen terwijl je zelf een Veganfoob bent... Ik zie het al voor me Down Under in het ziekenhuis en krijgt een bloedtransfusie met bloed van een veganist... Geweldig! Over bloed gesproken: ritueel slachten is bij wet verboden, dus wat die veehouders doen is in feite hartstikke illegaal. Maar voor Allah en hun portemonnee wordt graag een uitzondering gemaakt door de "heren" veehouders.

 • no-profile-image

  ??

  JVF,W Geverink,Mike.
  Ik ben tegen Ritueel slachten, maar blijkbaar ging er was mis in het lezen.
  Lousia wil de veehouder aanklagen, maar de veehouder is niet fout! Hij verkoopt zijn dier aan de slager/handelaar en vandaar is het niet zijn probleem. Dat de overheid op zijn eigen wet een uitzondering op gelovige heeft gemaakt is gewoon dom/stom!Als de veehouder het op zijn eigen erf toelaat, dan mag je hem van mij ook aanpakken!

 • no-profile-image

  Vegane Glorie

  ... En vanaf heden word er in de Nederlandse ziekenhuizen bij bepaalde bevolkingsgroepen alleen nog maar Halal geopereerd...

 • no-profile-image

  Marjolie Timmermans

  Het is voor mij niet te bevatten dat er 'mensen' zijn die dieren zo kunnen laten lijden. Voor mij zijn dat geen mensen meer. Ik heb gisteren het filmpje dat men tijdens het journaal liet zien, bekeken. Wat heet bekeken, steeds mijn hoofd afdraaiend omdat het te erg is om naar te kijken. En dat doen velen; het hoofd afdraaien omdat het te erg is om naar te kijken en te luisteren. En toch ben ik van mening dat we alleen iets bereiken als we dit vaker laten zien. Het zal niet alleen in Nederland verboden moeten worden maar in heel Europa en dan hebben we nog maar een klein deel van de moslims bereikt.
  Ook de import van dit vlees moet verboden worden in Nederland en Europa. Maar hoe controleer je dat??
  Het kan mij niet snel genoeg gebeuren dat er aan dit leed en al het andere dierenleed een einde komt. Wanneer hebben wij een maatschappij/economie waarin alleen geld verdient mag worden over de rug van dieren als ze verzorgd moeten worden, hulp nodig hebben. Fokken van alle dieren verbieden. Zeker zolang er nog zoveel (gezelschaps)dieren in asiels zitten. En zolang er geen fokverbod voor alle dieren is dan pleit ik er voor om de dieren die voor de slacht (lees GELD) gefokt worden te slachten in een slachterij die verplicht bij de fokkerij aanwezig hoort te zijn. Zodat er niet meer gesold wordt met die dieren in die veevervoerwagens.
  Wat kan iknog meer doen dan elleen lid zijn van jullie Partij?

  Marjolie

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vraagtekenman. Als hier in canada de dieren voor de halal in de slachterij moeten worden verdoofd voor het slachten kan dat in nederland ook.

 • no-profile-image

  Mike

  Han jij veroordeelt terecht de Moslims die iets vreselijks doen. Tegelijkertijd praat je het moderne slachten goed, alleen maar omdat dat volgens jouw "waarden" gebeurt. Dat neemt niet weg dat ook bij de moderne slacht-methodes dieren lijden. Maar ook daarvoor lijden ze al, tijdens het transport en bij de huisvesting. Je zegt dat je tegen zinloos geweld bent. Aangezien mensen geen vlees, zuivel, bont of leer nodig hebben is het vermoorden van dieren voor het vlees, zuivel, leer en bont dus totaal zinloos. Wetenschappelijk is aangetoond dat dieren pijn ervaren. Dit komt o.a. door door het centrale zenuwstelsel, gelijk de mens. Planten zijn van een geheel andere orde. En diep van binnen weet jij natuurlijk ook wel dat je een broccoli, wortel, prei of appel niet kunt vergelijken met een dier wat schreeuwt van pijn en angst.

 • no-profile-image

  down under

  Louisa, wat jij pretendeerdt slaat kant nog wal, zoals ??,?? al beschrijft,! Ik zou je bijna verdenken van het hebben van een lidmaatschap op de PVV. Islamofoob noem ik zo iemand als jij!!!! Waarom? Waar ligt voor jouw de grens voor het doden van een dier? Uit al je voorgaande reactie's (en je onderschrift: vegagroet) blijkt maar één ding: je bent niet voor rede vatbaar! Je zou nog een leeuw aanklagen voor het eten van een impala. Wat denk je nu te bereiken door hier op dit forum zo je gal te spuien? BTW ook jij hebt bloed aan je handen!! Gewetensvraagje: geniet je ook enige vorm van belasting teruggaaf/aftrek? Newsflash: ondanks er veel geklaagt wordt in de veehouderij over de slechte verdiensten zijn er toch ondernemers die er zoveel aan verdienen dat ze IB moeten betalen! Dit gaat in de pot algemene middelen en wordt vervolgens weer uit gegeven aan mensen zoals jij! Voor huursubsidie danwel hypotheekrente aftrek en nog tal van zaken meer. Moraal van het verhaal: ook jij hebt bloed aan je handen en als je dit niet wenst moet je toch echt emigreren!! --- Een pretigge nachtrust toegewenst met je geweten!

 • no-profile-image

  lekker

  Onze cultuur mist halal baardverbranden.

 • no-profile-image

  fer

  ze moeten gewoon dat rituele slachten verbieden!!!!! prima aktie van de pvdd.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte forumlezers :ik neem aan dat iedereen de beelde heeft bekeken???[met name zij, die er hier niet tegen zijn].Of je nu wel,of helemaal geen,of juist alleen vlees eet,m.i. zijn de getoonde beelden gruwelijk[let wel dit zijn geen beelden van het afgelopen offerfeest,want deze beelden stonden allang daarvoor op youtube].Ikzelf ben jager en veehouder,en het doden van een dier voor consumptie,is in mijn beleving/wereld dan ook legitiem.Wel dienen we daarbij een zo groot mogelijk respect te hebben voor het dier die ons zulk hoogwaardig en smakelijk voedsel verschaft.Of de getoonde beelden representief zijn voor halal slacht betwijfel ik,ik heb ook wel beelden gezien waarbij dieren na een correct uitgevoerde halssnede volledig stillagen en verbloedden.Het probleem met dergelijke positieve en negatieve beelden is dat ze meestal zijn geselecteerd op basis van wat men wil laten zien.Ook zijn de meesten van ons zover verwijderd van de werkelijkheid,dat zij zich niet meer realliseren dat voor het eten van vlees,het doden van een dier nodig is.[kennissen eten alle dagen vlees,maar als er een speenvarken aan het spit word geserveerd dan hoeven ze dat niet,maar eten op diezelfde bbq wel worstjes,hamburgers en kipfile,omdat het niet op een dier lijkt.Voor veel mensen zou het ook te veel zijn om beelden te zien van een 'normale' slacht,terwijl dit volgens mij een goede zaak zou zijn,zeker voor veehouders.De reacties hier zouden dan ook wat meer nuance hebben.Wat ??,?? hier post [handel is handel]raakt m.i. kant nog wal,en het is te hopen dat hij/zij geen veehouder is.Louisa dit speelt helaas niet alleen rond het offerfeest,ook deze medemensen eten jaarrond vlees.Geverink,ook ik heb al eens vernomen dat halal niet per definitie onverdoofd geslacht is,en een verbod op onverdoofd slachten brengt deze mogelijkheid waarschijnlijk het snelst in beeld.Kort samen gevat:wat mij aangaat,zo snel mogelijk het onverdoofd slachten verbieden,omdat, zo blijkt helaas uit de getoonde beelden in dezen van respect jegens het dier geen sprake is.Ik ben nog wel nieuwschierig hoe moslim gelovigen tegen deze beelden aankijken,omdat mij altijd gezegd is dat een offerdier ongeschonden dient te zijn en met respect behandeld.mvg jvf

 • no-profile-image

  Plattelandsvernieuwer

  de onderstaande discussie is een interessant discussie, welke een veel diepere wortel heeft dan alleen "de boeren" of de "moslims" Het gaat er in principe niet om wiens gevoel van rechtvaardigheid beslecht word.

  Ten eerste kan ik een ieder melden dat niemand van de boeren het een prettig gezich vind dat dieren zo moeten leiden. Ik heb de beelden zelf niet gezien maar begrijp tevens dat het oude beelden zijn.
  de overheid mag aangewezen worden als een van de grote schuldigen, en dan niet alleen voor de discussie over het aldan niet verdoofd slachten. De overheid heeft er door strengere eisen, samen met het idee dat alles en iedereen groter moest voor gezorgd dat het zover gekomen is. Ik ben zelf veehouder en kan niet ontkennen dat ik mijn schapen duur verkocht heb. maar wil dat zeggen dat ik verantwoordelijk voor de slacht ben? nee!

  ik ben juist voor een verandering van het gehele ararische? voedsel systeem. de maatschappij verandert, de meeste mensen weten compleet niks meer van de sector, maar vinden wel alles zielig. en dat terwijl de meeste boeren maar een doel hebben, groter worden en goiedkoper produceren.

  Ik denk dat het tijd is voor een ommekeer, regionale producten, eten wanneer er aanbod is, weten waar voedsel vandaan komt, biologisch als het kan. maar voor deze ommezwaai is veel nodig, er moeten nieuwe kleinere regionale melkstromen ontstaan, en er moeten weer ambachtelijke buurtslagers komen. en het is van belang dat dierwelzijn omhoog gaat. dit kan mi alleen door het weer kleiner worden van bedrijven. tegen een betere prijs zijn veel veehouders hier best voor te porren. maar als jij veel schulden heb ga je geen onzekere toekomst inruilen voor een zekere..

  kortom, ik als veehouder ben ook tegen dierenleed, maar de oorzaak ligt dieper dan de meeste burgers denken.

 • no-profile-image

  Mike

  @ Han: Jouw "normaal geslacht vlees" is het product van de massale, gruwelijke, bloederige moordpartijen die ELKE dag in de diverse slachthuizen, in naam van de vlees-industrie, plaatsvinden. Halal slachten is middeleeuwse waanzin. Het moderne slachten is geïndustrialiseerde waanzin.

 • no-profile-image

  Louisa

  Veel mensen zijn er tegen, ook veehouders, maar oh oh, die zelfde veehouders zijn al maanden vooraf, hun rammen (schapen) aan het vetmesten voor de verkoop voor de moslims (zie schapen prikbord) ja het is niet menselijk schrijft iemand hieronder en zeker, ik kan de menselijk ook niet vinden en vind het een uit de tijd-offer (laten ze maar geld offeren ipv een onschuldig leven nieteens van zichzelf, dapper hoor) maar al die veehouders die hun dieren klaarstomen om aan de moslims te verkopen vind ik ook ONmenselijke op geld beluste mannen! Echte (slappehap)kerels die hun onschuldige dieren gewoon meegeven en zo middeleeuws laten afslachten geld maakt alles wel goed nietwaar? bah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vegangroet, Louisa

 • no-profile-image

  Han

  De hoop van de PvdD is, dat nu elke Moslim vegetariër wordt. Gelukkig hebben de Moslims een uitweg, ze mogen ook geen hallal voedsel eten ja zelfs varkensvlees is toegstaan. Dit alles onder de restrictie, dat er niet anders is. Ik heb ik Rusland héél véél Moslims uit de Kaukasus gezien, die normaal geslacht varkensvlees eten en Wodka drinken als was het water. Laten we dus niet moeilijk doen en gewoon normaal geslacht vlees aanbieden en deze moordpartijen in naam van Allah verbieden en ook de import van hallal verbieden. De Moslims in de thuislanden leven doorgaans moderner dan hun families in West Europa. Wij houden deze tradities voor hun instant onder het mom >vrijheid van godsdienst<.

 • no-profile-image

  thomas

  Tegen onverdoofd ritueel slachten. In onze beschaving een schande!!

 • no-profile-image

  Han

  Mike. of slachten waanzin is of niet, laten we elkaar daarover in de waarde laten. ik kan alleen maar concluderen dat er door de eeuwen heen vlees gegeten is en dat er zelfs mensen zijn die zonder vlees / vis niet zouden bestaan. Doden (van dieren) en ze daarna consumeren heb ik minder moeite mee, dan met zinloos geweld, wat de mensheid helaas niet kan of wil uitbannen, noch op het slachtveld noch, omdat de één anders denkt dan de ander. Nog even terug naar doden, is planten eten niet een afschuwelijke manier van leven doden? Geen enkele verdoving, zo de kokend epan in of zo het mes erin. Dit zal voor jouw anders zijn, want jij kunt je vereenzelfigen met dieren (aaibaar) en planten "geen" enkele vergelijk of het moet al zijn dat we allemaal leven en uit dezelfde moleculen zijn opgebouwd.

 • no-profile-image

  ??

  Er over praten met kennissen over dingen, die je nooit in het echt hebt gezien. Lekker de kennis overdracht. Zal Johnas de subsidie niet aan de kaak moeten stellen die de gemeente geeft voor ritueel slachten? Beetje dubbel he?

 • no-profile-image

  ??

  Lousia, en al die veganisten die zonder verdoving plantjes dood maken. Handel is handel! De overheid heeft in de wet staan dat het verboden is, maar geloof staat blijkbaar boven de wet en dat kan je die schapenboer niet verwijten,hij krijgt rond die tijd een fantsoenlijke prijs, hij is niet verantwoordelijk voor het slachtproces,de overheid wel, dat het volgens de wet gaat!

 • no-profile-image

  koetje

  Waar zijn onze ambachtelijke slagers gebleven.Weg gesaneerd door overheidseisen die niet betaald konden worden,dus sluiten de tent.Dan blijven dus over de grote slachthuizen,alles voor een goedkoop stukje vlees in de supermarkt.

 • no-profile-image

  johnas van lammeren

  @Marjoleine,

  naast lid zijn van de partij voor de dieren, meehelpen dit onder de aandacht te brengen. Dus er gewoon over praten met kennissen, collega's.

  met vriedelijke groet

  johnas van lammeren
  raadslid pvdd amsterdam

 • no-profile-image

  jasper

  ik heb er niks op tegen alsof niemand een keer een dier dood zonder het te verdoven vooral in de zomer met al die vliegen enzo...

 • no-profile-image

  Henk

  Als ze dit willen doen met de beesten moeten ze naar hun eigen land teruggaan waar het toegestaan is.
  Niet in onze cultuur waar wij het als dieren mishandeling zien.

 • no-profile-image

  devanneu

  Doen we dit om de Joden en de Islam te plezieren.
  Onmiddellijk verbieden en actie tegen illegaal slachten,mi. gebeurt dat nog steeds op platteland.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.