Home

Achtergrond 4 reacties

Publicatie subsidie gaat over de schreef

De publicatie van naam, postcode, plaatsnaam en Europees subsidiebedrag van iedere Europese boer gaat te ver.

De besluiten van de Europese landbouwministers en de Europese Commissie daarover zijn in haar geheel ongeldig. Dat zegt het Europese Hof van Justitie dinsdag in een zaak die is aangespannen door twee Duitse boeren.

De Europese Commissie en de Europese raad van ministers zullen nieuwe regels moeten maken om alsnog subsidiegegevens te publiceren. De publicatie van de gegevens is niet langer geoorloofd op basis van Europese verordeningen. Het is aan lidstaten toegestaan op grond van eigen wetgeving toch gegevens te publiceren.

De Duitse veehouder Volker Schecke, die de zaak samen met zijn zoon Markus aanhangig maakte in de deelstaat Hessen, zegt verheugd te zijn over de uitspraak."Ik ben blij dat de individuele burger toch zijn recht krijgt."

De Europese rechter zegt dat de persoonlijke levenssfeer van de ontvangers van de subsidies wordt aangetast. Dat kan, maar dan moet daarvoor wel een rechtvaardiging zijn.

De belastingbetaler heeft recht op informatie. De Europese Unie heeft echter verzuimd een goede afweging tussen de verschillende belangen te maken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Kritische lezer , zou dan wel graag hebben dat men de uitbetalingen uitsplitst in Melkveehouderij, Akkerbouw , en de rest van de sectoren te vaak word de GEHELE landbouw gezien als subsidie slurper dit geheel ten onrechte

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is voor de belastingbetaler toch voldoende om te weten hoeveel er naar de LANDBOUW gaat. Het maakt daarbij niet uit hoeveel er naar boer Jansen of boer Pietersen gaat. Wie schiet daar nu wat mee op?

 • no-profile-image

  Leen

  Ter aanvulling: Ook ambtenaren betrekken hun inkomsten uit overheidsmiddelen. Deze ook graag publiceren met naw gegevens.

 • no-profile-image

  Han

  Goed als de belastingbetaler er recht op heeft waar zijn geld heen gaat, dan ook graag alle uitkerings gerechtigden met naam en toemaan openbaar maken. Dit zal in het kader van de wet op de privecy nooit gebeuren. Waarom de boer zijn subsidie, waar hij ook nog werk voor levert, wel met naam en toe naam openbaar maken?? Waar blijft de gelijke behandeling in Europa op deze wijze? Het al een hellm off a job om de nevenfuncties van onze bestuurders boven tafel te krijgen en dan de beloning voor deze extra klussen. Blijft Ra Ra raden maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.