Home

Achtergrond

Publicatie subsidie gaat over de schreef

De publicatie van naam, postcode, plaatsnaam en Europees subsidiebedrag van iedere Europese boer gaat te ver.

De besluiten van de Europese landbouwministers en de Europese Commissie daarover zijn in haar geheel ongeldig. Dat zegt het Europese Hof van Justitie dinsdag in een zaak die is aangespannen door twee Duitse boeren.

De Europese Commissie en de Europese raad van ministers zullen nieuwe regels moeten maken om alsnog subsidiegegevens te publiceren. De publicatie van de gegevens is niet langer geoorloofd op basis van Europese verordeningen. Het is aan lidstaten toegestaan op grond van eigen wetgeving toch gegevens te publiceren.

De Duitse veehouder Volker Schecke, die de zaak samen met zijn zoon Markus aanhangig maakte in de deelstaat Hessen, zegt verheugd te zijn over de uitspraak."Ik ben blij dat de individuele burger toch zijn recht krijgt."

De Europese rechter zegt dat de persoonlijke levenssfeer van de ontvangers van de subsidies wordt aangetast. Dat kan, maar dan moet daarvoor wel een rechtvaardiging zijn.

De belastingbetaler heeft recht op informatie. De Europese Unie heeft echter verzuimd een goede afweging tussen de verschillende belangen te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.