Home

Achtergrond 403 x bekeken

Proefveld kampt met overtollig regenwater

Overtollig regenwater vraagt om actie.

Eric Huizenga van zaaizaadbedrijf Semundo graaft geulen om het overtollige regenwater af te voeren. "We hebben woensdag nog kunnen zaaien, net voordat de grote hoeveelheid regen kwam", zegt Huizenga. Op het perceel worden 1200 proefveldjes aangelegd met wintertarwe. "Omdat we allemaal kleine veldjes hebben, is het heel arbeidsintensief. We moeten elk stukje apart ploegen en dan inzaaien", legt Huizenga uit. Het aanleggen van de proefvelden, met onder andere en opbrengstproef, is nog niet klaar. Huizenga verwacht niet dat het overtollige water tot problemen zal leiden. "Ik denk dat het wel goed komt. Het blijven praktijkproeven dus deze natte omstandigheden kun je hebben", aldus Huizenga. Foto Roelof Stroetinga

Fruitpactvoorzitter Henk de Ronde (r) overhandigt de folder met de resultaten van drie jaar regionale fruitprojecten aan regionale NFO-voorzitter Frans van Brandenburg. Fruitpact is een regio-organisatie voor overheid en bedrijfsleven om de fruitteelt in het Rivierenland te versterken. Sinds 2007 wordt gewerkt aan negentien projecten, waarvan dit een tussenevaluatie was. Op de Fruitpact oogstdag in Ochten kwamen gisteren zestig bezoekers, waarvan twintig telers. Foto William Hoogteyling

Akkerbouwer Arjan Prins in het Groningse Meeden rooit zijn suikerbieten zoals ieder jaar in twee fasen. Een verschil is dat de oogst dit jaar erg moeizaam gaat. "Ik heb een sleuvenfrees gekocht en gebruikt in de sproeisporen om het water weg te werken. Ondanks de nattigheid valt het mee hoeveel grond aan de bieten blijft hangen. Ik ben klaar met aardappelrooien, maar 1,5 hectare heb ik niet meer uit de grond kunnen krijgen. Ik moet ook nog 50 hectare wintergraan zaaien." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.