Home

Achtergrond 400 x bekeken 1 reactie

'Prijsinfosysteem moet anders'

Fruithandelsbedrijf JC Vernooij uit Vleuten stelt niet langer prijs- en handelsgegeves beschikbaar voor het brede prijsinformatiesysteem voor appels en peren.

Eigenaar Joop Vernooij denkt dat het systeem nu een verkeerd beeld schetst. “Er zijn te veel verschillen in uitbetaalprijzen. De handel koopt in en doet dan een plus op de prijs om marge te maken. Bij afzetorganisaties wordt een prijs gemaakt en dan wordt er juist uitbetaald na inhoudingen.”

Vernooij heeft afgelopen week bij de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) gepleit voor een ander systeem gebaseerd op gegevens van telers. “We moeten naar een systeem toe dat telers zeggen wat de uitbetaalprijs is van die week. Dan kunnen we zien wat die teler bij Frutera heeft gekregen en de andere van de concurrent. Zo ontstaat concurrentie tussen handel. Als ik twee cent onder de uitbetaalprijs zit van concurrenten, ga ik harder vechten voor een goede prijs.”

Nu is het door NFO opgezette prijsinformatiesysteem nog anoniem. Siep Koning, directeur van de NFO, denkt dat het nog te vroeg is voor een evaluatie. “We draaien net met dit systeem. Er zijn hier en daar wel vragen. Ik weet dat meningen verschillen en dat er geluiden zijn om met iets anders te komen. We gaan een moment beleggen om het daarover te hebben.”

Eerder onthield The Greenery zich van deelname aan het prijssysteem omdat het eerst duidelijkheid wil of het systeem past in de mededingingswet.

Het voorstel van Vernooij lijkt op het model dat de Telersvereniging Conference voor ogen heeft. Deze vereniging in oprichting wil leden verplicht stellen transacties te melden, zodat inzicht ontstaat over verhandelde volumes en prijsvorming.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wimco Groenendaal

    Groda A.G.F. b.v., is het volledig eens met de mening van J.C. Vernooij over een Prijs info systeem dat op een andere manier wel zin heeft. niet in de vorm die nu draait, Groda staat open voor betrokkenheid bij een ander/verbeterd systeem

Of registreer je om te kunnen reageren.