Home

Achtergrond 233 x bekeken

Politici: te weinig aandacht voor voedselzekerheid

Meer voedselzekerheid en een eerlijke verdeling van EU-landbouwgeld zijn elementen die ontbreken in een voorstel van de Europese Commissie voor een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Dat zegt parlementariër Ger Koopmans (CDA) in een reactie. Bas Eickhout van GroenLinks vreest dat het plan aanzet geeft tot een richtingenstrijd die de progressieve landen zullen verliezen.

Koopmans is niet erg blij met de neiging van de commissie meer beleid te laten vormen door de lidstaten zelf. “Daardoor dreigt een ongelijk speelveld. Het ene land heeft meer budgettaire ruimte dan het andere.” De CDA-politicus is wel blij dat de commissie erkent dat de bureaucratie uit de hand gelopen is.

Europarlementariër en partijgenoot Ester de Lange ziet zowel kansen als bedreigingen bij de extra bedragen die uitgekeerd kunnen worden aan specifieke kwetsbare sectoren of ter compensatie van natuurlijke handicaps: "Landbouw- en platteland zijn uiteraard verschillend in de verschillende landen, maar het ligt er maar helemaal aan op basis van welke criteria dit instrument ingezet wordt. Ciolos zwijgt hierover echter in alle talen."

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks vindt dat de Europese Commissie wel laat zien de nieuwe uitdagingen wel tussen de oren te hebben, maar maakt geen duidelijke keuzes.

"Eigenlijk zegt Ciolos: zoek het maar uit. Ik ben bang dat het daardoor een strijd wordt tussen de verschillende blokken in Europa, waarbij de meer conservatieve kant het gaat winnen en er dus van de groene kant van het verhaal weinig overblijft. Voor de innovatieve Nederlandse landbouw is dat geen goed nieuws."

Lees ook: 'Eerlijker en groener GLB'

Of registreer je om te kunnen reageren.