Home

Achtergrond 326 x bekeken 3 reacties

Polder bij Giethoorn deels onder water gezet

In de Beulakerpolder bij Giethoorn (Overijssel) stroomt vanaf vandaag 600.000 kubieke meter water binnen.

Daarmee krijgt de polder een nieuwe functie als waterberging, natuurgebied en vaarverbinding voor een recreatiepark.

Dat meldde de Dienst Landelijk Gebied. Door de kleppen in twee duikers te openen, komt een vaargeul van 1,5 kilometer lengte binnen een maand tijd vol water te staan. Het waterpeil in dit gebied in de Kop van Overijssel zal dan 1,9 meter hoger liggen dan nu. De polder was voorheen in gebruik als landbouwgrond maar de in totaal 109 hectare grond wordt nu ingericht als nieuwe natuur.

De geul is onderdeel van een project om de polder tot natuurgebied te maken. Het gebied zal uiteindelijk bestaan uit laagveenmoeras, rietland, open water en ruigte. Deze natuur maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur, het netwerk van natuurgebieden in Nederland. De vaarverbinding vormt niet alleen een waterbuffer maar is tevens de grens tussen natuur- en recreatiegebied.

Met de vaargeul wordt het recreatiepark Bodelaeke verbonden met het kanaal Beukers-Steenwijk. Dit park, waar ruim tweehonderd woningen komen, is vernoemd naar het dorpje Beulake dat na stormen in de achttiende en negentiende eeuw in het water verdween.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Ik wil niet in het nieuwe dorp wonen, te veel muggen rond dit ondiepe veen plasje. Nog een kleine opwarming van het klimaat en de steekmuggen komen in grote getale opzetten met alle extra werk voor de medicijn boeren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bloody Shame

 • no-profile-image

  melkveehoudernw overijsel

  gestoorde gekken

Of registreer je om te kunnen reageren.