Home

Achtergrond

Planeet van buiten Melkweg ontdekt

Europese astronomen hebben een unieke planeet ontdekt. Voor het eerst is een planeet gevonden die is ontstaan buiten het Melkwegstelsel, het sterrenstelsel waarin de aarde zich bevindt.

Dat heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) vandaag bekendgemaakt. De planeet HIP 13044 b staat in het sterrenbeeld Oven, op een afstand van ongeveer 2000 lichtjaar (bijna 19 biljard kilometer) van de aarde. De planeet is ongeveer even groot als Jupiter en draait in slechts zestien dagen om zijn zon. HIP 13044 b maakte deel uit van een sterrenstelsel dat meer dan zes miljard jaar geleden is opgeslokt door de Melkweg.

De ster waar de nieuw ontdekte planeet omheen draait, HIP 13044 genaamd, heeft volgens astronomen van de ESO niet lang meer te leven. Het zal binnenkort vermoedelijk uitdijen en de planeet verzwelgen. Door de ondergang van de planeet te bestuderen, hopen de wetenschappers een beter beeld te krijgen van het lot dat ook de aarde over enkele miljarden jaren wacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.