Home

Achtergrond 3 reacties

Plan in VS om teelt transgene biet mogelijk te maken

De Amerikaanse overheid maakt een plan waardoor akkerbouwers dit voorjaar toch transgene suikerbieten kunnen zaaien.

Maar de bietentelers vrezen dat een overgangsregeling te laat komt, meldt persbureau Associated Press.

Een rechtbank in Californië trok in augustus de toelating in van de transgene suikerbiet van Monsanto omdat de overheid meer onderzoek moet doen naar het effect op andere planten. Telers zijn daardoor gedwongen gangbare bieten te telen. Maar daar is niet genoeg zaad van.

Van de 470.000 hectare suikerbieten bestaat 95 procent uit de transgene biet van Monsanto, die resistent is tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat.

De Jenkins Sugar Group meldt dat de suikerproductie met zeker 20 procent daalt als de teelt wordt verboden. Dan moet de VS veel dure suiker importeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  suikerboer

  en waar kun je die suiker beter halen dan in.......juist! Alberta, Canada, waar we overigens volgend seizoen gewoon RR bieten kunnen telen aangezien we niet in USA zitten!

 • no-profile-image

  Patrick

  @Suikerboer, je bent een mooi voorbeeld voor iedereen. Waarschijnlijk telt voor jou maar 1 ding, en dat is zo snel mogelijk, en zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijk termijn. Lukt dat niet dan zal je waarschijnlijk gaan klagen zoals zovelen. Het zal je een worst zijn op welke manier dat gebeurd. Het zal je zeker een biet zijn dat wat jij verbouwd nooit goed getest is.

 • no-profile-image

  suikerboer

  Hahaha, tja, wat kan ik zeggen, ga jij maar ergens lekker in de regen staan te protesteren tegen Gentech, denken dat je de wereld kunt veranderen, ga ik lekker op mn gemak fijn gentech gewassen telen die voor de suikerproductie dus totaal geen kwaad kunnen, de rechtzaak gaat over zaadprodctie. Dat krijg je als je de feiten niet kent.

Of registreer je om te kunnen reageren.