Home

Achtergrond

'Pas op met zink als alternatief voor antibiotica'

Het gebruik van zinkverbindingen als alternatief voor antibiotica brengt risico’s met zich mee.

Dat zegt veterinair onderzoeker Els Broens van Wageningen UR. Broens sprak gisteravond op een bijeenkomst in Uden over antibioticagebruik in de varkenshouderij. Broens heeft een uitgebreide studie gedaan naar de verspreiding van de veterinaire ziekenhuisbacterie in de varkenshouderij.

Zij waarschuwt voor het gebruik van zinkverbindingen als alternatief voor antibiotica, omdat de MRSA-bacterie zich goed voelt bij het gebruik van die medicijnen. Broens haalt twee Deense onderzoeken aan bij varkens en mest, waarbij MRSA-bacteriën werden gevonden die resistent zijn tegen zink.

De aanwending van zink wordt in Nederland onderzocht, als middel dat kan dienen als alternatief voor antibiotica. Hetty van Beers van de Gezondheidsdienst voor Dieren en lid van de werkgroep varken van de Taskforce Antibioticaresistentie noemt zinkoxide als een mogelijk alternatieve diervoederadditief.

Of registreer je om te kunnen reageren.