Home

Achtergrond 337 x bekeken

Overmatige wortelgroei groeiend probleem glasteelt

Overmatige wortelgroei verspreidt zich over Nederlandse teeltgebieden.

Daarmee neemt het probleem in de teelt van tomaat, komkommer en aubergine verder toe.

Volgens Jan Varekamp, gewasmanager tomaat bij LTO Groeiservice, zoeken onderzoekers in binnen- en buitenland nog altijd naar een juiste bestrijding. LTO Groeiservice wil volgende week in een telersbijeenkomst de kennis van telers peilen over het groeiende probleem in de glasteelt. Onderzoek is lastig, omdat de overdracht complex verloopt via bacteriën. Het blijkt lastig om proefopstellingen te maken. "We zien bij toevoegingen van de bacterie dat niet dezelfde symptonen optreden als in de praktijk."

De overmatige wortelgroei leidt op twee manieren tot schade. Telers moeten meer inspanningen verrichten om de balans van de plant be bewaken, maar zien tegelijk een opbrengstderving. Op de bijeenkomst in Delft volgende week wil LTO Groeiservice ook meer informatie verzamelen over schades bij telers.

Het probleem van overmatige wortelgroei bestaat al sinds 1999, maar de laatste jaren neemt het aantal besmettingen toe en is het zichtbaar in meer verschillende teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.