Home

Achtergrond 156 x bekeken

Over vier maanden duidelijkheid over EHS

Staatssecretaris Henk Bleker en de twaalf verantwoordelijk gedeputeerden van de provincies nemen vier maanden de tijd om te komen tot een nieuw beleid voor de uitvoering van de ecologische hoofdstructuur (EHS).

Dat hebben de provincies en Bleker gisterochtend afgesproken tijdens een overleg in Zwolle. Na afloop van de ruim anderhalf uur durende bijeenkomst meldde Bleker dat de plannen om 700.000 hectare ecologische hoofdstructuur te realiseren, niet zullen worden uitgevoerd.

Bleker denkt dat in 2018 90 tot 92 procent van de oorspronkelijke plannen zal zijn gerealiseerd. De bedoeling is om een deel van het natuurbeheer in handen van particulieren te leggen. Bleker wil geen nieuwe verplichtingen aangaan voor aankoop, inrichting en beheer.

De herijking van de EHS zal op 15 maart van het volgend jaar klaar zijn. Zowel Bleker als de Brabants gedeputeerde Ruud van Heugten (portefeuillehouder landelijk gebied bij het interprovinciaal overleg) verwachten dat de herijking ook een herbegrenzing van de EHS betekent. Ze willen nog niet speculeren op de gevolgen daarvan.

"Ik ken melkveehouders met een nieuw bedrijf en 80 of 90 bunder, die er nu in liggen. Zij zullen er geen traan om laten als hun bedrijf nu buiten de EHS komt te liggen. Maar de boer van 64, die straks wil stoppen, is toch een zekere koper van zijn grond kwijt. Voor hem ligt dat toch wat anders", aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.